Néhány hét múlva lesz két éve, hogy egy maroknyi csapat elhatározta: nem nézik tovább tétlenül, hogy a kormány – különösen vidéken – teljesen elszigeteli az embereket a hiteles információktól. A Nyomtass te is! 100. lapszáma bizonyítja, ők tényleg hozzáfogtak a független vidéki nyilvánosság újjáépítéséhez.

A századik lapszámban ezt írják:

Rengeteget tettünk két év alatt, de még egyáltalán nem lehetünk elégedettek. A Nyomtass te is! csak akkor éri el a célját, ha hétről hétre milliós példányszámban belekerül a kis és nagyobb településeken élők postaládáiba. Ehhez azonban több ezer ember támogatása és munkája szükséges. Mi már tapasztalatból tudjuk, hogy megérné az erőfeszítést.

Péterfy Gergely író is közzétette gondolatait a sajtószabadságról. Ebből idézünk:

A szabad szólás koordinálhatatlan, megjósolhatatlan és rendezetlen, ezért van szükség a legnagyobb szabadságra ahhoz, hogy egyáltalán megszólalhasson. Mindig annak van rá a legnagyobb szüksége, akit sérelem ér, és mindig nagyon nehéz észrevenni a társadalmakban érlelődő változásokat, amelyek új és új sérelmeket teremtenek, ha nem áll mindenkinek a legteljesebb szabadságában, hogy kiálljon magáért. És még akkor is ott vannak azok, akik képtelenek kiállni magukért, mert nincsen hozzá szavuk: akik őértük kiállnak, nekik jár a legnagyobb tisztelet: elvégre megtehetnék, hogy a fülük botját sem mozdítják. Ha jajszót hallasz, erősítsd fel, artikuláld vádbeszéddé, és add tovább!

A Nyomtass te is! 100. lapszáma innen letölthető. Olvassa, nyomtassa, terjessze!

 

Hozzászólások

hozzászólás