Ha igaz a mondás, hogy azzá válsz, amit megeszel – miért is vonnánk kétségbe –, akkor ebből kiindulva akár az is igaz lehet, hogy azzá válsz, amit olvasol. Sőt, azzá válhatsz, amit ezekből az olvasmányokból elhiszel, és itt most nem a szépirodalom vagy a költészet lassan feledésbe merülő remekműveire gondolok, hanem inkább az interneten fellelhető, valós vagy valósnak tűnő tartalmakra.

Nagy divatjukat élik az úgynevezett hoaxok (hoax: átverés, álhír, kacsa), ezek leginkább a közösségi médiában terjednek az arra fogékony és hiszékeny felhasználók jóvoltából. Előfordul, hogy ismert személy halálhírét keltik vagy kitalált természeti katasztrófákról számolnak be. Manapság újkori félelmeinket táplálják, álbeszámolók sokaságát gyártják olyan rémtettekről, amelyeket „migránsok” követnek el. Feltűnhetne, hogy ezek a beszámolók minden esetben egy másik országból származó „hiteles” hírként kerülnek a magyar fogyasztó asztalára – de nem szúrja a szemüket, simán bekajálják…

Így azután a hozzáértők tökéletes képet, hiteles jellemrajzot kapnak a felhasználókról, a hivatkozások, írások, posztok megosztásából. Egyesek szerint a felhasználó szellemi képességeinek mértéke megállapítható abból, hogy hányszor olvassa például a „mindenegybenblog” oldalt, sőt, folyamatos szellemi leépülésre is következtethetünk abból, hány hivatkozást oszt meg egy ilyen oldalról. Mielőtt bárkit is megbántanánk, nem árulunk el számadatokat, pusztán felsorolunk néhány olyan oldalt, amelynek tartalmát nem kéne készpénznek venni. A kamuoldalak neve sokszor a megtévesztésig hasonlíthat valamely valós híroldal címére, s nemegyszer az oldalak készítői is elismerték, hogy az álhírek és a megkérdőjelezhető tartalmú írások a kattintások számának gyarapítását szolgálják, vagyis pénzt keresnek vele.

screenshot_4

Tavalyi a hvg.hu terjedelmes listát állított össze a hoaxokról, de azóta nagy volt a mozgás, oldalak tűntek el és létesültek újak is. Akkor nézzünk néhányat azon „aktuális” oldalak közül, amelyeket érdemes elkerülni:

aktiv-hirek.net, civilhir.net, fogjunkossze.com, frissvilag.com, hetperc.com, hironline24.net, hirszabadsag.blogspot.com, hirtrafik.top, hirvilag.co, legfrissebb.info, mai-hirek.net, mediavadasz.info, megoszthato.blogspot.hu, meteon.org, mindenegybenblog.hu, mindenegyben-blog.net, mokavilag.com, napi-humor.hu, napimigrans.com, napitrend.blogspot.hu, naturahirek.com, netextra.hu, erdekesvilag.eu, origo-hirek.net/origoblog.net, palyazatfigyelo.info, pletyka.eu, pluszcafe.hu, popec.net, szupertanacsok.blog.hu, szabadonebredok.info, tenyek-online.com, tophirek.hu, titkoshirek, tudasfaja.com,  ujvilagtudat.blogspot.hu, video-bazis.com, vilaghelyzete.blogspot.com, vilagpolgarok.blogspot.hu.

csak-lajkolassal-lehet-olvasni

Utolsó tanács: erősen kételkedjünk azon oldalak híreinek valóságtartalmában, ahol kizárólag facebookos lájkolás vagy „kötelező” megosztás után lehet az írásokhoz hozzáférni!

Hozzászólások

hozzászólás