Akár a véletlen műve, akár szándékosság van mögötte, tény, hogy Kész Zoltán országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatójának témája egybeesett a 168 óra Célkeresztben a veszprémi fideszes alpolgármester címmel közölt oknyomozó írásának megjelenésével. Kész Zoltán határozottan állítja: van korrupciós szál Veszprém közelmúltjának „legnagyobb botrányában”, Némedi Lajos neve igenis felmerült a nyomozás során.

Úgymond dokumentumok állnak rendelkezésre, amelyek tanúsága szerint több vallomás is összefüggésbe hozta a veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezetnél „eltűnt” mintegy negyvenmillió forintot Némedi Lajos házfelújításával. Egy, „a Némedi-ügyre rálátó személy” nyilatkozatára hivatkozott Kész Zoltán, aki szerint az alpolgármester ellen több személy is terhelő vallomást tett. Hivatkozott továbbá a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságának határozatában megfogalmazott indoklására is, miszerint közérdekű bejelentés alapján folytatott adatbeszerzések során derült fény arra, hogy az ISZSZ és a Kristály-Mix Kft. között létrejött szerződésbe foglalt takarítások nem valósultak meg.

A 168 óra a rendőrségi nyomozásról kiszivárgó hírekre hivatkozva azt is állítja, több tanú is azt vallotta, a fideszes alpolgármester házánál a munkálatokat hivatalosan egy magáncég végezte, valójában önkormányzati alkalmazottak dolgoztak a felújításon. A lap információi szerint a terhelő vallomások egy részét Szolnoki Pál korábbi fideszes önkormányzati képviselő tehette, aki – miután 2010-ben már nem jutott be a közgyűlésbe – két önkormányzati állást is kapott a kormánypárti városvezetéstől, előbb az ISZSZ-nél, majd később a VKSZ-nél. Az egykori városatya kezét tavaly novemberben elengedte a Fidesz: feltehetőleg akkor tudták meg, hogy kitálalt a nyomozóknak az ISZSZ belső ügyei­­ről.

Kész Zoltán sajtótájékoztatóján ismételten kérdéseket intézett Némedi Lajoshoz: tud-e arról, hogy többen ellene vallottak, fenntartja-e korábbi állítását, hogy nem hallgatta ki a rendőrség, kért-e vagy fenyegetéssel kényszeríteni próbált-e bárkit arra, hogy az ellene elhangzott vádakat a nyomozóhatóság figyelmen kívül hagyja? Majd Ovádi Pétert, a Fidesz helyi párttitkárát is megszólította: honnan vették, kérdezte, hogy Némedi Lajos neve nem merült fel az ügyben, milyen forrásból származik a hamis állítás, netán szándékosan vezették félre a közvéleményt?

Kész szerint a „helyi közvéleményben vannak olyan hangok”, amelyek az elhúzódó nyomozás miatt az ügy altatását vélelmezik, ezért arra kérte a nyomozóhatóságokat, gyors munkájuk eredménye révén cáfolják meg ezeket a vélekedéseket.

Kész sajtótájékoztatójára Némedi alpolgármester rövid közleményben, Kész kutyakomédia címmel reagált:

„Sajnálattal tapasztalom, hogy Kész Zoltán továbbra sem érti, hogy milyen feladatai lennének egy térség országgyűlési képviselőjének. A tehetetlensége palástolásaként továbbra is alaptalan és gátlástalan vádaskodásba bonyolódik és így próbálja besározni személyemet.

Mostani sajtótájékoztatóján is csak vélhetően két sértődött munkavállaló véleményére hivatkozik, érdemi konkrétumok nélkül.

Többször kijelentettem és most is megerősítem, hogy az ügyben semmilyen hivatalos megkeresés nem jutott el hozzám.

Tájékoztatom a közvéleményt, hogy önkormányzati feladataim ellátását sokkal fontosabbnak tartom annál, mint hogy ilyen kutyakomédiában részt vegyek.

Ezért az árnyék-képviselő Kész Zoltánnak semmilyen további megnyilvánulására nem kívánok reagálni.”

Kész Zoltán a közleményre így válaszolt:

„Némedi Lajos köztisztséget visel, az önkormányzati munkájához szorosan hozzátartozik, hogy elszámol a rábízott közpénzzel. Közpénzt nem bízhatunk olyan emberre, akinek tisztessége megkérdőjeleződött. Az a helyzet, hogy Némedi Lajos közpénzekhez fűződő viszonyáról egyre több baljós bizonyíték kerül elő. Minimális elvárás, hogy addig, amíg a nyomozás le nem zárul, Némedi Lajos felfüggessze alpolgármesteri működését. Ne felejtsük el, ő felel a veszprémi uszoda milliárdos beruházásáért! Ha nem hajlandó ideiglenesen félreállni – és nyilatkozata alapján nem –, úgy a polgármesternek kell ezt a döntést meghoznia, mégpedig nem több hónapos késéssel, ahogy eddig követte az eseményeket.

Jó lenne, ha Némedi Lajos felfogná, hogy nem az óvodában van, és nem viccelődhet mások nevével. Ami pedig ellenzéki munkám megítélését illeti: ha az MSZMP-ből a Fideszbe ejtőernyőző Némedi Lajos nem tudná, egy demokráciában az ellenzéki képviselő elsődleges feladata az, hogy a hatalmat elszámoltassa. Megnyugtatom Némedi Lajost, hogy én ezt a feladatomat maradéktalanul teljesíteni fogom.”

Hozzászólások

hozzászólás