Attól függ, milyen és főleg mekkora kutyákból számoljuk az átlagot. Egy nagyszabású amerikai kutatás érdekes összefüggésekkel szolgált a kutyák várható élettartamáról. Aki ismerteti: Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa a Qubit.hu oldalain.

Hány emberév egy kutyaév? Nem hét. Attól függ, milyen és főleg mekkora kutyákból számoljuk az átlagot. A keverékek 14,45 évig, a fajtatiszták kicsit kevesebb. Közismert, hogy az óriás kutyák rövidebb életre számíthatnak, mint a kisebbek, viszont nem teljesen mindegy, hogy milyen fajtához tartoznak.

Egyelőre csak sejtjük, hogy a nagy termetű kutyák azért öregednek gyorsabban, mert az első évükben bekapcsolódó, gyors növekedést serkentő gének hosszú távon károsítják a sejtjeik egészségét.

Amerika legnépszerűbb fajtája a labrador, 13,27 év a várható élettartama, hasonló a golden retrieveréhez (12,46). A szintén népszerű francia buldog viszont hiába kis testű, nem örvendhet hosszú életnek, Japánban például mindössze 10 évig él, az Egyesült Királyságban évig.

Kedvenceink öregedéséről ittarról pedig, hogy az öregedő kutyák érzékelési problémái (látás-, hallás-, szaglásromlás) olyan tünetegyüttesként jelentkeznek, amely hasonlít az emberek időskori demenciájára itt olvashatnak.

Hozzászólások

hozzászólás