Potenciális befektetőként tekint-e Mészáros Lőrincre a belvárosi fejlesztések során? Ha igen, milyen konstrukcióban? – először a legutóbbi közgyűlésen tette fel ezt a kérdést a polgármesternek Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője.

Miután nem kapott érdemi választ, kétségeit szerdán a Hotel Veszprém épülete mögött tartott sajtótájékoztatóján mondta el.

A képviselő megismételte: sajtóhír révén értesült arról, hogy a közelmúltban Mészáros Lőrinc Veszprémben több, magántulajdonú belvárosi ingatlant is szemrevételezett. A képviselő a közgyűlésen a polgármesterhez intézte azon kérdését, mi volt az oligarcha látogatásának célja. Porga Gyula azt válaszolta, nincs információja, a kérdést magának Mészáros Lőrincnek kell feltenni, aki a jelenleg árult 45 önkormányzati ingatlan iránt nem érdeklődött.

Az ügy pikantériája, hogy a polgármester márciusban egy képviselői kérdésre úgy válaszolt: folytatódik a belváros megújítása, lesz még negyedik, vagy akár ötödik ütem is, és bízik abban, hogy lesz forrás arra is, hogy valamit kezdeni tudjanak a Hotel Veszprém, a Zöldház és a Szakszervezetek Háza épületeivel azért, hogy valóban XXI. századi belvárosa legyen Veszprémnek. Sőt, az egykori Balaton Bútorgyár területének hasznosítására is sor kerülhetne – mondta a képviselő, aki úgy értesült, Mészáros Lőrinc épp ezeket az ingatlanokat járta körbe. – Nem túl megnyugtató, ha a polgármesternek nincs információja arról (és nem is akar tudni róla), mit tervez Mészáros Lőrinc, hiszen feltételezhetjük, ha valaki ingatlanos nagybevásárlást tartana a belvárosban, az jelentősen befolyásolná az önkormányzat mozgásterét a fejlesztéseket illetően. Veszprémnek nem lehet érdeke, hogy egy oligarcha kezébe kerüljön a belváros jövője. Egy olyan oligarcha kezébe, akinek kormányváltás esetén vélhetően el kell majd számolnia a vagyongyarapodásával.

Az egykori Balaton Bútorgyár területének hasznosítására is sor kerülhetne. Fotó: Nyéki Roland

Az egykori Balaton Bútorgyár területének hasznosítására is sor kerülhetne. Fotó: Nyéki Roland

Gerstmár Ferenc sajtóinformációkra hivatkozva emlékeztetett arra, hogy Mészáros Lőrinc vagyona egy év alatt 120 milliárd forinttal gyarapodott. Ilyen mértékű vagyonnövekedést Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt tapasztalható.

Felmerül, hogy a vagyonnövekedés nagy része közpénzből adódhat – mondta a képviselő. A mi adónkból, a nekünk szánt uniós forrásból, az általunk finanszírozott állami költések extraprofitjából. Az LMP a közpénzcsapok elzárására törvénymódosítási javaslatokat nyújt be. Szükségesnek tartjuk a kötelező és évenkénti vagyonosodási vizsgálat bevezetését a politikusoknál, állami vezetőknél és mindenkinél, aki közpénzek felett dönt, valamint a közbeszerzési eljárások szabályzása is egyre sürgetőbb.

Hozzászólások

hozzászólás