Az országos Mozinet Filmnapok keretében október 28-a és 31-e között az Agóra mozitermében négy nap alatt öt olyan alkotást mutatnak be, melyek idén Cannes-ban debütáltak.

Pénteken 18 órakor Az ügyfél című, feliratos iráni-francia thrillerrel kezdődik a filmnapok. Az Oscar-díjas iráni rendező, Asghar Farhadi remeke a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő díjával zárta a Cannes-i Filmfesztivált. A világsajtó szerint hitchcocki feszültséggel bíró alkotás egy házasság próbatételét mutatja be a dráma és a thriller eszközeivel. A film középpontjában álló házaspár kénytelen új helyre költözni, ahol balszerencse-sorozatuk tetőpontjaként a fiatal asszonyt megtámadják. A vetítés előtt Kránicz Bence filmkritikus beszél a filmről.

Szombaton 15 órakor az Olli Mäki legboldogabb napja című, feliratos finn drámával folytatódik a rendezvény. Juho Kuosmanen alkotása elnyerte a fesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját. A mindössze huszonöt éves európai amatőr bokszbajnok, Olli Mäki élete legnagyobb meccsére készül 1962-ben Finnországban: a tét a világbajnoki cím elnyerése. Az egyszerű családból érkező Olli hirtelen a reflektorfényben találja magát, az egész ország őt ünnepli, és mindenki hatalmas elvárásokkal tekint a nagy mérkőzés elé.

Szintén szombaton 18 órakor A sors kegyeltjei… meg a többiek című, feliratos francia-német vígjáték lesz műsoron. Az Arany Pálma-díjas rendező, Bruno Dumont legújabb filmje abszurd, őrült tempójú vígjáték világsztárokkal. 1910 nyarán a festői szépségű észak-franciaországi partoknál több turista rejtélyes módon eltűnik. A hírhedt nyomozópáros, Machin és Malfoy a Slack-öbölnél kezd nyomozni – a tenger és a Slack folyó találkozásánál, mely kizárólag dagálykor jön létre.

Vasárnap 16 órakor A szobalány című, feliratos dél-koreai történelmi drámára ülhetnek be a nézők. Az elismert koreai rendező, Park Chan-wook fülledt és feszült, egyúttal lenyűgözően látványos mozija még a legedzettebb nézőknek is tartogat meglepetéseket. A film középpontjában egy pénzéhes szélhámos, egy ifjú zsebtolvajnő és egy japán úrnő különös kapcsolata áll. A vetítés után a közönség Varró Attilával, a Filmvilág magazin szerkesztőjével, a film fordítójával találkozhat.

Hétfőn 18 órakor az Állva maradni című, feliratos francia művészfilm zárja a sort. A Cannes-i versenyszekció legkülönlegesebb alkotása egész biztosan nem hagyja hidegen a nézőket. Alain Guiraudie filmje szexuális feszültséggel átitatott, bizarr fordulatokkal teli, különleges alkotás, többek között a szabadság kereséséről és a felelősségvállalás réméről.

A belépődíj alkalmanként 800 forint. A filmnapokra kedvezményes bérlet váltható 2000 forintért, és a VMK-kártyás kedvezmény is érvényesíthető.

 

Hozzászólások

hozzászólás