Volt kollégánk, Varga Róbert A 88. perc című monodrámájának ősbemutatóját is láthatja a közönség Mikó István előadásában a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Megyei Igazgatósága jubileumi ünnepségén.

A Hangvillában szeptember 8-án, szombaton köszönti a város a harminc évvel ezelőtt az NB I-be feljutott labdarúgó csapat játékosait. A város történelmében addig és utána sem volt első osztályú focicsapat.

A jubileum tiszteletére – valós eseményekre építve –, tekintettel arra, hogy akkor az ifjúsági, majd a tartalékcsapatban játszott, ott ült a sorsdöntő meccsen a lelátón, s akkortól tartja magát sportújságírónak, Varga Róbert írt egy egyszemélyes színpadi játékot. Nem íróként, inkább krónikásként, meg egy kicsit színházi emberként. A monodráma a valóságra alapozva, de írói fantáziával átszőve mutatja meg Glázer Róbert edzőt abban a helyzetben.

Szól ez a darab egy edzőről, egy csapatról, a labdarúgásról, egy város focitörténelméről és rólunk, arról, hogy mindenki életében eljön egyszer az utolsó roham ideje, a 88. perc, amikor be kell rúgni azt a győztes gólt – vallja a szerző.

A színdarab a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprémi igazgatóságának felkérésére íródott. Az előadás és az ünnepség fővédnöke Nyilasi Tibor, azaz Nyíl, a magyar labdarúgás ezüstcipős legendája, hetvenszeres válogatott játékos, a Ferencváros örökös bajnoka, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja. A darabban az edzőt a magyar színházi élet egyik legendája, Mikó István, Jászai-díjas, érdemes művész, rendező, zenész, zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja, Micimackó és Robin Williams állandó hangja játssza.

Az ünnepség 11 órakor egy visszaemlékező film vetítésével kezdődik a legemlékezetesebb pillanatokról, gólokról, feljutásról harminc év távlatából. A filmet Donát Tamás, a Veszprém Televízió munkatársa szerkesztette.

A 88. perc című monodrámát 11.20-kor láthatják az egybegyűltek.

A bajnokcsapat tagjait 12 órakor köszöntik a város képviselői. Erre az alkalomra kis példányszámban emlékkönyv is készült, amelyben sok fotó és a színpadi játék szövege szerepel.

Aki kedvet érez hozzá, 14 órakor kispályán, egymás közötti játékban újra Veszprém mezbe bújhat a Vasas-pályán.

(Az előadásra regisztrációs jegyet kell igényelni a következő e-mail címen: veszprem@mlsz.hu)

Hozzászólások

hozzászólás