Nehéz szülés volt, hosszú vajúdás után született meg Brüsszelben a 2021–2027-es uniós költségvetés. Úgy tűnik, kevesebb pénz jut majd a mezőgazdaságra is. Mire számíthat Magyarország? – tette fel a kérdést a Népszava Raskó György agráközgazdásznak, aki szerint sok jóra nem számíthatunk, legfeljebb 2022-ben.

A magyar gazdák nyolc–tíz százalékkal kaphatnak kevesebbet, de mivel a forrás is euróban érkezik, a gyenge forint miatt ez valószínűleg nem okoz drámai visszaesést a kifizetésekben. A szakemberrel készült interjú itt olvasható.

Viszont máris tapasztaljuk, hogy igencsak felszökött a gyümölcs ára a piacokon. A KSH adatai szerint a tavaly július végi árakhoz képest a kajszi 95–150, az idared alma 141, a sárga húsú őszibarack 75–141 százalékkal drágult. Több mint duplájába került a köszméte, a golden alma, a szilva és a sárgadinnye. A zöldségeknél ennyire kiugró áremelkedés nem tapasztalható. Hát a szilva? A termésprognózis alapján úgy tűnik elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése várható idén Magyarországon. Bővebben itt.

Tavalyhoz hasonlóan idén is átlagos évre számít a zöldségtermesztésben a fruitveb.hu. Becslései szerint – a jelenlegi körülményeket figyelembe véve – a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Közben lezajlott a csörte az Lidl áruházlánc és a dinnyetermelők egyesülete között. A dinnyeszezon közepén a Lidl 99 forintért kínálta a dinnye kilóját, de a termelők érdekszervezetének érvelése után – miszerint a dinnye ára, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, kilogrammonként 150–200 forint – 21 forinttal emelt az áron.

Az árak nagyon szórtak, helyi piacokon 250 forintot is elkértek kilójáért. Ha ennél olcsóbb, akkor a kereskedő nem tett rá árrést, a dinnyét vevőcsalogató árunak használja – a FruitVeB szerint az áruházláncok első akcióinál ez így szokás.

 

Hozzászólások

hozzászólás