Egyes meteorológusok szerint az utóbbi 100 év leghidegebb tele közeledik. Napok óta ez a hír kering a bulvársajtóban és az interneten.

Hogy a szerzők bizonyítsák a hír hitelességét, az előrejelzést közzétevő szakember nevét is nyilvánosságra hozták. Állításuk szerint Dominik Jung meteorológus a szokásosnál jóval hidegebb telet jósolt, januárban és februárban a hőmérséklet soha nem tapasztalt mélységekbe zuhan. A rendkívüli jelenség magyarázatául a szokatlan naptevékenységet jelölték meg.

Ilyen hírek szinte minden évszakban felbukkannak. Tavaly ősszel egyes médiumok odáig merészkedtek, hogy hasonló jóslatokat fogalmaztak meg az idei nyarunkkal kapcsolatban, amit aztán idén márciusban emlékeztetőül ismét elővettek. Ezekben a jóslatokban előszeretettel hivatkoznak a hitelesség látszatát keltve például brit tudósokra és olyan kutatóintézetekre, mint például a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) vagy a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az előrejelzés úgy szólt, hogy az El Nino jelenségnek köszönhetően Európában, azon belül hazánkban brutális, 50 Celsius-fokos hőség, hetekig elhúzódó hőhullámok nehezítik majd meg a mindennapjainkat.

Aztán eljött a június, a július, az augusztus, egy szokatlanul enyhe szeptember, ám nemhogy 50, de még 38 fokot sem mértünk. Az állítólagos hetekig tartó hőhullámokkal kapcsolatban pedig megjegyezzük, hogy a szezonális vendéglátásból élők minden idők leggyengébb, leghűvösebb nyaraként emlegetik az ideit.

Ennyit a kutatóintézetekről, a brit tudósokról és az állítólag általuk közzétett jóslatokról. Mert miközben naponta tapasztaljuk bosszankodva, hogy a jelenkor meteorológiája nem hónapokat, de sokszor két napot sem lát előre, aközben a hiszékenyebb, ezekre a „hiteles” előrejelzésekre fogékony honfitársaink már pánikszerűen elkezdtek bespájzolni a közelgő jégkorszakra.

Így hát mi is megpróbáltunk utánajárni, hogy valóban rekordhidegre számítsunk-e az idei télen, illetve van-e bármilyen valóságalapja a Jung-féle jóslatnak. Érdekes eredményre jutottunk. Először is megtudtuk, hogy a hivatkozott meteorológus, Dominik Jung valóban létezik, és eléggé aktív a Twitteren: rengeteg érdekességet, időjárási anomáliát, hírt oszt meg követőivel. A legutóbbi bejegyzése talán a legérdekesebb. Ebben arról beszél, hogy a kamuhírt, amelyben rá hivatkoznak, valószínűleg egy orosz weboldal, a Sputniknews kezdte még 2013-ban terjeszteni, és ez az információ azóta rendszeresen, minden ősszel előkerül. Jung a Twitter-oldalán határozottan cáfolja, hogy bármikor is hasonló jóslatokba bocsátkozott volna. Sőt, szerinte teljességgel kizárt, hogy létezik olyan meteorológus a világon, aki meg tudná jósolni, hogy a következő lesz-e az elmúlt száz év leghidegebb tele vagy sem.

Ezen információk ismeretében a mi személyes tanácsunk olvasóink számára, hogy ne essünk pánikba, készüljünk a télre úgy, ahogy eddig is tettük! Ha hideg lesz, öltözzünk rétegesen, ha befagy a Balaton, korcsolyázzunk, ha leesik a hó, szánkózzunk, az autónkon legyen téli gumi! Ha úton vagyunk, akkor a mobiltelefonunk mindig legyen feltöltve, hátha a hóban elakadva kapunk onnan „fentről” hasznos SMS-üzenetet, és ha úgy alakul, ne szégyelljünk átülni egy másik autóba!

Hozzászólások

hozzászólás