A Fidesz legyőzhető és leváltató, ezt bizonyítják az időközi választások eredményei, köztük a veszprémi is. Az MSZP a demokratikus ellenzékkel együttműködve arra törekszik, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelölt induljon. Bízom benne, hogy ez a kormányváltó összefogás létrehozható.

Magabiztosan kezdi Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője lapunknak adott interjúját. A napokban járta be az országot a hír, hogy visszalépett a jelöltségtől, mert a Veszprém megyei 1. számú választókerületben az MSZP Kész Zoltánt támogatja.

A Fidesz legyőzhető!

Néhány héttel a választások előtt a közvélemény-kutatások szerint magasan vezet a Fidesz. Hogyan látja az ellenzéki esélyeket?

A Fideszt sokkal kevesebben támogatják ma, mint 2010-ben, vagy 2014-ben. Soha nem szabad lebecsülni a választópolgárok józanságát és azt az akaratot, hogy a mainál igazságosabb országot teremthessünk.

Meggyőződése, hogy az emberek többsége valóban le akarja váltani a Fideszt?

Igen, nagy többségben vannak azok, akik kormány-, sőt rendszerváltást akarnak. Bármerre járok az országban, tapasztalom a növekvő elégedetlenséget, amit sokan majd csak a szavazófülke magányában mernek kifejezni. Van, akiknek az ország újrademokratizálása a legfontosabb, másoknak a hazugságokból és a hisztériakeltésből van elegük, vannak, akik az egzisztenciájukat féltik, ismét mások egyszerűen kiszámítható viszonyokra, jövőképre, biztonságosabb és jobb életre vágynak. Mára egyre több tisztességes konzervatív, jobboldali értékeket valló ember döbbent rá arra, hogy átverték és Orbán Viktor hatalmon éppen az ellenkezőjét teszi annak, mint amit ígért ellenzékben. Sőt már diktatórikus hatalmát építi.

Sokan úgy gondolják, hogy a hatalom nem diktatórikus, hiszen lehet bírálni és vannak szabad választások…

Az Orbán-rendszer igazi arcát demokratikus díszletintézmények mögé rejti. Mint az alkotmánybíróság, az ügyészség, vagy az Állami Számvevőszék, ám ezek közel sem függetlenek, nem ellenőrizhetőek: a hatalom által kijelölt és tőle függő emberek irányítják. A következményeket látjuk, tapasztaljuk. Van parlamentünk, de a kormánytöbbség érdemi vitára nem hajlandó. Lehet tüntetni, például az oktatási rendszer reformjáért, de a hatalom nem folytat párbeszédet senkivel. Az egyetlen dolog, amihez még nem mertek hozzányúlni, az a szavazófülke. Ott még mindenki valóban szabadon és félelem nélkül dönthet. Remélem sokan fognak élni a lehetőséggel!

Magyarország a lehetőségeinél rosszabbul teljesít

A kormány szerint Magyarországon a gazdaság virágzik, növekednek a bérek…

Ha igaz lenne, amit a kormány állít, akkor sok százezer magyar nem külföldön keresné a megélhetését, hanem itthon találná meg. Ha sikeres lenne a gazdaságunk, akkor nem stagnálna a magyar vállalkozások termelékenysége. Akkor nem függenénk az uniós forrásoktól és nem kellene újabb és újabb adókedvezményekkel csábítgatni a multinacionális cégeket. Ha sikeres lenne a gazdaság, akkor a vállalkozások a mainál sokkal magasabb béreket is játszva ki tudnának termelni. A magyar gazdaság a lehetőségeihez mérten sokkal rosszabbul teljesít, kiszolgáltatott a külföldről érkező pénzügyi forrásoknak, és ha nem lesz radikális fordulat, hosszú távon is csak vegetálni fog. Csak akkor lehetünk erősek, ha azok az emberek lesznek sikeresek, akik teljesítményükkel és szorgalmukkal kívánnak boldogulni, ellentétben azzal a kontraszelektált, közpénzen élősködő elittel, amelyet a Fidesz az ország nyakára ültetett az elmúlt nyolc évben.

Európában a helyünk!

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy a migránsellenes propagandával félretájékoztatja az embereket.

Kétségtelenül van migrációs veszély, de közel sem ez a legnagyobb gond. Magyarországon egyetlen mérvadó politikai párt sem támogatja az illegális migrációt. A kormány ezzel a hisztériakeltéssel próbálja elvonni a figyelmet az igazi problémákról, és erre hivatkozva támadja a civil szervezeteket, vagyis a polgári önszerveződés megmaradt lehetőségeit. A közpénzből finanszírozott, agymosó, migránsellenes, uszító óriásplakátok mögött Orbán körei suttyomban teljesítették a migrációs kvótát, és betelepítettek 1300 menekültet. Nem is szólva a letelepedési kötvényprogram révén pénzért beengedett 20 ezer külföldiről!

Mi a legfontosabb sorskérdése ma Magyarországnak?

A világban zajló változások, az olyan problémák, mint a már említett migráció, az éghajlatváltozás, vagy a gazdasági globalizáció egyre szorosabb és sokrétűbb együttműködésre kényszeríti a nemzeteket. Magyarország számára ezért létkérdés, hogy az Európai Unió tagja maradjon és részese legyen egy mélyebb, szorosabb európai integrációnak. Csak ezen az úton tudunk talpon maradni, és csak így képviselhetjük nemzeti érdekeinket. Oroszországgal soha nem leszünk egyenrangú tárgyalópartnerek, míg Franciaországgal például már most azok vagyunk az unióban. A helyünk Európában van! Minden olyan szándék, amely bármilyen okból ezt veszélyezteti, a magyar emberek érdekivel ellentétes. Orbán Viktor keleti nyitásnak nevezett dörgölőzése az országnak gazdasági hasznot nem hozott, viszont megtépázta Magyarország tekintélyét és megbízhatóságát.

Tudnak-e valódi alternatívát állítani a Fidesszel szemben?

Természetesen. Az MSZP-nek világos programja van, legfontosabb elemeit tekintve hasonló a többi ellenzéki párt programjához. Egyetértés van abban, hogy helyre kell állítani az ország demokratikus működését. A hatalomnak ellenőrizhetőnek és átláthatónak kell lennie. Versenyképessé fogjuk tenni az oktatási rendszert, tehermentesítjük a gyerekeket, hogy felkészülhessenek a XXI. század kihívásaira és megállják helyüket nyugat-európai társaikkal szemben. Végigviszünk egy átfogó egészségügyi reformot azért, hogy a magyarok életkilátásai és egészségi állapota közelítse és elérje például Ausztria, vagy Németország szintjét. Biztonságot adó, színvonalas, kiszámítható és fenntartható nyugdíjrendszert alakítunk ki. Helyzetbe hozzuk a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy beruházásokkal, innovációval nemzetközi szinten is versenyképessé váljanak és több, jobban fizető munkahelyet teremthessenek. És nem utolsó sorban elszámoltatjuk a törvénytelenség elkövetőit.

 

Hozzászólások

hozzászólás