A Laczkó Dezső Múzeum június 11-én, szombaton 13 órakor megnyitja a felújított Bakonyi Ház új etnobotanikai kertjét és új állandó kiállítását. Ebből az alkalomból a múzeum családi napot rendez, amelyen számtalan program vár kicsiket és nagyokat, többek között különleges tárlatvezetés, ételkóstolás, gyógynövény-bemutató, kézműves, valamint múzeumpedagógiai foglalkozás, állatsimogató.

Veszprém város önkormányzata és a Laczkó Dezső Múzeum két ütemben 16 millió forint támogatást nyert a Bakonyi Ház látogatóbarát megújítására az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amit az önkormányzat 2 millió forint önrésszel egészített ki. Az első ütemben elkészült az épület falfűtése, amely lehetővé tette az egész éves nyitva tartást. A most záruló második ütemben komplex fejlesztés valósult meg, amely egyaránt szolgálja a műtárgyvédelem és az élményszerű múzeumlátogatás céljait.

A Bakonyi Ház köré etnobotanikai kert készült, amely a Bakony és Balaton-felvidék jellegzetes, egykor a paraszti kultúrában is fontos szerepet játszó növényeiből ad válogatást. A kertben láthatók a parasztkertek jellegzetes növényei, köztük a ma már különlegességnek számító nagyfejű dália és egy ősi tulipánfajta, a Clusius tulipán is. Emellett helyet kaptak termesztett zöldségnövények és az erdőben-mezőn gyűjtögetett fajok is, köztük táplálkozást és gyógyítást egyaránt szolgáló növények, mint például a berkenye vagy a vadsóska. A kert különlegessége a felfedezését megkönnyítő multimédiás alkalmazás. A látogatók a belépőjegyhez mobil eszközt kérhetnek, amelynek segítségével azonosíthatják az egyes növényeket, és olyan – sehol másutt nem hozzáférhető – néprajzi információkhoz juthatnak, amelyek a helyi paraszti növényismeretet és -használatot mutatják be.

A gyerekek a korábbinál több tárgyat vehetnek a kezükbe a házban

A gyerekek a korábbinál több tárgyat vehetnek a kezükbe a házban

A ház szoba-konyha enteriőrje elsősorban műtárgyvédelmi megfontolásokból alakult át: a leginkább veszélyeztetett XVIII. századi kerámia- és textilanyagot másolatokkal cserélték ki a múzeum munkatársai, ezzel növelték a gyermekfoglalkozások alkalmával kézbe vehető tárgyak számát is. A házban folyó élet megismerését, az egyes – ma már nem ismert – tárgyak szerepének megértését kép-, fény- és hangeffektekkel gazdagított hangzó tárlatvezetés szolgálja három nyelven. A visszatérő veszprémi látogatókat különleges tematikus tárlatvezetések várják, amelyek segítségével augusztus 20-án a kenyérsütéssel, mindenszentekkor a halotti, húsvétkor a tavaszi, karácsonykor pedig a téli népszokásokkal ismerkedhetnek meg.

A ház évek óta üresen álló hátsó szobájában új kamarakiállítás készült Időtlen idők?! címmel, amely a népi kultúra történetiségébe engedi bepillantani a látogatókat a múzeum néprajzi gyűjteményéből válogatott félszáz évszámos tárgy segítségével.

A Bakonyi Ház új szolgáltatásainak népszerűsítését új arculat- és marketingeszközök, köztük többnyelvű információs anyagok szolgálják. Megújul a múzeumpedagógia is, amelynek eszköztárába a mobil kemence és sparhelt mellett új, interaktív, kisiskolás gyermekek számára készített kiállításvezető füzet is került.

Schleicher Vera

néprajzos muzeológus

(A Veszprém-kukacban korábban már írtunk a Bakonyi Ház kertjének megújulásáról itt.)

Az avatóünnepség programja

Az avatóünnepség programja

 

Hozzászólások

hozzászólás