A babona szerint: amit az év első napján csinálsz, azt fogod egész évben. Na, akkor a lovasiak egész évben bort isznak, mert hagyományosan ilyenkor tartják az újévi forralt bor versenyt a Templom téren. Nem is annyira a verseny a lényeg, mint inkább a találkozások, beszélgetések. Most is érkeztek a baráti tereferére Veszprémből meg a környező településekről, és kirándulók, turisták is voltak köztük szép számmal ezen a hétfő délután. Jó a bor, és olyan csodálatos hangulata van ennek a két kis templom közé beékelődő térnek!

Kiváló időtöltés a szabadtéri borozgatás. Ráadásul, ha kijövünk ide lazítani, akkor biztosan nem teszi be a lábát hozzánk senki, pláne nem nő vendég, mert az szerencsétlenséget hoz, még ha barátnő is. Ja és tutira nem esünk kísértésbe, hogy olyasmit csináljunk, amit a népi hiedelem ezen a napon, január 1-jén tilt: újév napján nem szabad mosni, teregetni, takarítani, szemetet kivinni, mert az ilyen hétköznapi munkákkal elijesztjük, kidobjuk az egész évi szerencsénket. Sőt, balszerencsét hozunk a szeretteinkre.

Ezt jól kifundálták öreganyáink. Ilyen babonapajzzsal garantáltan pihenhettek az évnek legalább ezen az egy napján. Gyanítom, hogy még könyörögtek is nekik, nehogy dolgozzanak!

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)

Hozzászólások

hozzászólás