A legutóbbi közgyűlésen Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő korábbi indítványa alapján napirenden volt egy tájékoztató a hulladék újrahasználati központ létrehozásának lehetőségéről.

A legrosszabb, amit a hulladékkal tehetünk, az a hulladéklerakóban történő elhelyezés. Tehát a legfőbb cél, hogy a szemét nagy része ne jusson a lerakóba. Az újrahasználatra való előkészítés során a feleslegessé vált terméket alkalmassá teszik arra, hogy – bármilyen más előkezelés nélkül – újra felhasználható legyen, általában eredeti funkciójában. Gerstmár Ferenc szerint gy tűnik, Veszprémben van nyitottság a témára, de nehezíti az előrelépést, hogy a jelenlegi szolgáltatási díj nem tartalmazza az újrahasználati központok létrehozását és üzemeltetését, így a központ létrehozására, működésére jelentős anyagi forrásra lenne szükség.

Az észak-balatoni hulladékgazdálkodási rendszerben az ÉBH Nonprofit Kft. a közszolgáltató. A hulladékgyűjtésben és a szállításban közreműködő társaság a VKSZ Zrt. leányvállalata, a VHK, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. A szolgáltatási feladatok ellátásáért az NHKV, azaz a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szolgáltatási díjat fizet a közszolgáltatónak, és rajtuk keresztül a közreműködőnek. Az pedig közismert, hogy az NHKV Zrt. színre lépése óta a finanszírozással országosan problémák vannak. Ahelyett, hogy fejlesztésekben gondolkodhatnának a szolgáltatók, feladataik végrehajtásához sem mindig kapják meg időben a szükséges forrást.

Az LMP programja egyértelműen fogalmaz: új szemléletet kell meghonosítani a hulladékgazdálkodásban. Amit eldobásra ítélünk, legyen az élelmiszer, pillepalack, papír vagy más, az előállításakor jelentős anyag- és energiabefektetéssel járt, de hulladékként történő kezelése, tárolása is sokba kerül. Ezért a hulladékgazdálkodásban a hangsúlyt elsősorban arra helyezzük, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, másodsorban pedig az újrafeldolgozásra és újrahasznosításra. Arányos teherviseléssel (szemétdíj) ösztönözzük a megelőzést, termék- és betétdíjas rendszert vezetünk be minél több területen, a szelektív gyűjtés és újrafeldolgozás számára megfelelő infrastruktúrát alakítunk ki, lerövidítjük a szemétszállítás útvonalait, felszámoljuk a túlközpontosítás következtében kialakult kaotikus állapotokat. Támogatjuk, de meg is követeljük a minimális anyag- és energiaigényű, lebomló, újrahasznosítható csomagolási megoldások elterjesztését.

Hozzászólások

hozzászólás