Véleménye szerint összességében jó irányba haladnak a dolgok az országában? Mi az, ami aggodalommal tölti el? – a többi között ezt a kérdést is feltette az Ipsos közvélemény kutató cég a nemrégiben készített globális felmérése során. Nézzünk rá az ábrára! Máris megkaptuk a választ a címben feltett kérdésünkre.

Világszerte közel húszezer megkérdezett válaszait összevetve az emberek 46 százaléka véli úgy, hogy hazájukban jó irányba haladnak a dolgok. Ehhez képest a magyar válaszadók komorabban látják a jelenlegi helyzetet – derül ki az Ipsos április végi, 28 országban végzett felméréséből.

Szóval jobban rettegünk az egészségügytől, mint bárki más a világon. Áprilisban a koronavírus volt az első számú rettegési faktor világszinten és itthon is. Csaknem mindenki annyira tartott tőle, mint a magyarok (61%). Májusban már kissé megkönnyebbültünk, és a járványt már csak 32 százalékunk említette a félelemlistán, ezzel a negyedik helyre csúszott vissza, a júliusi felmérések szerint pedig a 15 százalékunkkal már-már a járványtagadók közé sorolhatjuk magunkat.

Mondhatnánk úgy is, hogy visszazökkentünk a járvány előtti kerékvágásba és előjöhettek a korábbi félelmeink: leginkább az egészségügy miatt aggodalmaskodnak a magyarok, a megkérdezettek 56 százaléka. Az Ipsos szerint, globális szinten ez a legmagasabb érték – amit a cím alatti infografika is jól érzékeltet , mint ahogyan azt is, hogy a magyarok szerint összességében rossz irányba mennek a dolgaink. Viszont nem aggódunk túlságosan a munkanélküliségtől: világszerte az emberek 40 százalékát tölti el emiatt a félelem, míg itthon csak a 25 százalékunkat.

A pénzügyi, politikai korrupciótól való félelmet a magyarok 54 százaléka vélte aggasztónak, ami azt jelenti, hogy listavezetők vagyunk. A szegénységet a megkérdezettek 49 százaléka vélte problémának, ami Oroszországot és Kínát követően a harmadik legmagasabb érték a világon.

 

Hozzászólások

hozzászólás