Június 9-én és10-én egy új fesztivál születésének, a Magyar Kórusok Találkozójának lehetünk tanúi, amely Veszprém Város Vegyeskara és a Veszprémi Programiroda szervezésében várja a zeneszerető közönséget.

Ha azt mondjuk, Veszprém, sok embernek a gazdag kórusélet és a látványos kórusfesztiválok jutnak eszébe, nem véletlenül. A város kiváló énekegyüttesei közül Veszprém Város Vegyeskara (VVV) nevéhez fűződik a múltban két nagyszerű zenei ünnep, az Europa Cantat Nemzetközi Éneklő Hét, majd több mint tíz éven át a Vivace Kórusfesztivál megrendezése. Június 9-én és 10-én pedig – szintén nekik köszönhetően – egy új fesztivál születésének lehetünk tanúi, amely a Magyar Kórusok Találkozójaként a VVV és a Veszprémi Programiroda szervezésében várja a zeneszerető közönséget.

A rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester elismerően szólt a vegyeskar missziós tevékenységéről, amit az önkormányzat is örömmel támogat. Azzal, hogy a próbák és a fellépések mellett a hazai és nemzetközi kórusélet szereplőivel való kapcsolattartást is fontos feladatuknak érzik, még élőbbé, gazdagabbá teszik Veszprém kulturális életét – mondta.

Erdélyi Ágnes, a vegyeskar karnagya arról beszélt, hogy a világ történelmi léptékű átalakulásával a kóruséneklés szerepe és helyzete is változik. Úgy tapasztalják, hogy a magyar kóruséletnek most nagy szüksége van az összefogásra. Erőt, célt és megtartó példát szeretnének mutatni a hazai és a határokon túl élő magyar kórusoknak, egyúttal kijelölni az utat az eljövendő dalos generációk számára. A reményeik szerint néhány év alatt igazi fesztivállá fejlődő kezdeményezés gondolata a tavalyi Galántai Kodály Napokon született meg, amelynek a VVV évről-évre visszatérő vendége. Ott adták át első alkalommal a Hangvilla-különdíjat két kis felvidéki magyar település énekkarainak. Az elismeréssel kitüntetett Peredi Nőikar és az ipolybalogi Szent Korona Kórus a Magyar Kórusok Találkozójának ünnepi hangversenyén mutatkozik majd be a veszprémieknek. A koncert este hat órakor kezdődik a Hangvillában, ahol természetesen fellép a házigazda vegyeskar, valamint a kóruscsalád másik két tagja, a Vokál és a Dúdoló Népzenei Műhely is. Vasárnap a kórusok templomi szolgálatot és hangversenyt adnak.

Bélafi László, a Hangvillát üzemeltető kft. ügyvezetője az amatőr művészeti élet fenntartásának jelentőségét emelte ki. Ehhez jól megfogalmazott célok, barátságos körülmények, szíves vendéglátás és méltó fellépési lehetőség szükséges, amit a várossal és a vegyeskarral összefogva igyekeznek megteremteni.

Hozzászólások

hozzászólás