Veszprémben hírek, álhírek és rémhírek terjednek a koronavírusos esetek számával, a kontaktkutatással, a karanténintézkedésekkel kapcsolatban. Az emberek egy része szorong, mások félvállról veszik, sőt, tagadják a fertőzésveszélyt. Meggyőződésünk, hogy a nyílt és korrekt kommunikáció segíthetne a helyzeten.

Köszönjük Pap Máténak, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjának, hogy közreműködik a hiteles tájékoztatásban! A hozzá írásban eljuttatott kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk.

Az Önök hatáskörébe tartozó veszprémi iskolákban hol jelent meg mostanáig a koronavírus?

Enyhe mértékben ugyan, de járványügyi megfigyelés szempontjából minden veszprémi iskolánk érintett.

Létszámban ez mit jelent?

Az öt veszprémi iskolánkban jelenleg 284 oktatónkból 3-an (1,06%), 3105 tanulónk közül pedig 15-en (0,48%) tartózkodnak hatósági karanténban.

Mi a protokoll abban az esetben, ha a fenti három csoportban valakinek pozitív lesz a tesztje?

Az érintett köteles haladéktalanul értesíteni a munkáltatóját a pozitív teszt tényéről. Tanuló esetében pedig a szülő köteles tájékoztatni az osztályfőnököt, aki értesíti az igazgatót. A pozitív teszttel rendelkezők nem mehetnek addig iskolába, amíg a hatóság azt nem engedélyezi számukra.

Kinek a hatásköre és milyen fokú fertőzöttség esetén az oktatás részleges vagy teljes szüneteltetéséről dönteni?

Az online oktatás időtartamáról, és az online oktatásban résztvevők köréről az igazgató javaslatára a főigazgató a járványügyi hatóság ajánlásának figyelembe vételével dönt a fenntartó és az NSZFH egyidejű értesítésével.

Kapnak-e táppénzt az igazolt pozitív dolgozók, illetve a hatósági karanténba kényszerülők?

Természetesen az igazolt pozitív dolgozók táppénzen vannak, a hatósági karanténban lévő oktatók, illetve diákok digitális oktatásban vesznek részt.

Hozzászólások

hozzászólás