Felszólítjuk Porga Gyula polgármestert, hogy haladéktalanul kezdődjön meg az önkormányzati intézményekben dolgozók koronavírus-tesztelése! – mondta Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő a Varga-Damm Andrea független országgyűlési képviselővel közösen tartott tegnap délutáni sajtótájékoztatójukon.

Varga-Damm Andrea szerint a tesztelés főleg ott lenne indokolt, ahol sokan, több korosztályból, viszonylag kis helyre összezárva tartózkodnak (oktatási, szociális, egészségügyi intézmények). Ez a feltétele, hogy az esetleg szükségessé váló bezárásokról ne kapkodva, ad hoc módon, hanem átgondoltan és tervszerűen lehessen intézkedni, ami a gyermekek, a dolgozók és a családok védelmét egyaránt szolgálná.

Elmondta még, hogy külügyminisztériumi összesítés szerint kétmillió háromszázezer tesztet szerzett be a kormány, ebből mostanáig pár százezret használtak csak el. A járvány második hulláma elleni védekezésben az az önkormányzat lesz a nyerő, amelyik gyorsan megigényli a teszteket.

Nem igaz – tette hozzá –, hogy a polgármesterek kezében nincsenek eszközök. A kormányhivatalokkal együttműködve, amelyeknek saját hatáskörben is vannak katasztrófavédelmi és tisztiorvosi feladataik, hozhatnak döntéseket a helyi védekezésről, nem kell az operatív törzs útmutatásaira várniuk. Lehetőségük volna arra is, hogy a településükön élő fertőzöttek, karanténban lévők számáról tájékoztassák a lakosságot, segítve ezzel, hogy az emberek tervezni tudják az életüket, a napi mozgásukat és a legjobb belátásuk szerint (ön)korlátozzák a szabadidős tevékenységeiket, de az egész rendszer a titkolózásra épül, az évtizedekre titkosított nagy ügyletektől egészen a leghétköznapibb ügyekig.

Hozzászólások

hozzászólás