A MOL az eddigi 188 hely mellett újabb 168 töltőállomásán teszi lehetővé a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A program 2011-es indulása óta több mint 1000 tonna használt sütőolaj gyűlt össze, és ezzel a lakosság több millió liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő. Aki január 15-ig használt sütőolajat ad le a MOL kijelölt töltőállomásain, egy szelvényt kap, amellyel egymillió forint értékű utazást nyerhet.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része jut el a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ha az olajat a lefolyóba öntjük, az a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Veszprémben a Budapest úton lévő MOL-kútnál kérhetnek piros műanyag tartályt a használt sütőolajnak, és ugyanott le is adhatják a teli edényt.

A frissített információ itt olvasható. A használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája itt megtalálható.

Hozzászólások

hozzászólás