A még nem észlelhető rendellenességeket is segít felismerni a szervezett, ingyenes mammográfiás szűrővizsgálat, amelyre kétévente név szerint hívják meg a legveszélyeztetettebb, 45–64 év közötti korosztályt.

A nőknél előforduló daganatok leggyakoribb formáinak egyike az emlőrák, amely nem mindig okoz tüneteket, ezért fontos, hogy mindenki részt vegyen a szűrésen.

Azok a Veszprém közigazgatási területén lakó, 45–64 év közötti hölgyek, akiknek utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év, névre szóló meghívót kapnak a szervezett szűrővizsgálatra. A Veszprém Megyei Kormányhivatal rendelkezésre álló adatbázisa szerint a szűrés 5587 főt érint.

A vizsgálatokat a Csolnoky Ferenc Kórház Radiológiai Osztályának Komplex Mammográfiás Központja végzi (Veszprém, Kórház utca 1.) május 22. és július 13. között, valamint szeptember 3. és szeptember 25. között keddtől péntekig 14.30-tól 17.30-ig, szombaton 08.00-tól 13.00 óráig. (Július 16. és augusztus 31. között nincs szervezett szűrés!)

A vizsgálat két részből áll: az emlők áttapintásából és a röntgenfelvételből. Negatív eredmény esetén két év elteltével ismételt szűrésre hívják a hölgyeket. Amennyiben a lelet pozitív, további tisztázó vizsgálatokra hívják vissza az érintetteket.

A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát otthon elvégezhető rendszeres önvizsgálattal. Ha valami rendellenességet észlel, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz!

Az időben felismert emlőrák az esetek nagy részében gyógyítható. Biztatjuk tehát azokat, akik kézhez kapják az emlőszűrésre szóló meghívólevelet, mindenképpen éljenek a szűrővizsgálat lehetőségével!

Veszprém Megyei Kormányhivatal

Hozzászólások

hozzászólás