Még nyaralás előtt érdemes ellenőrizni a saját és családtagok útlevelének érvényességi idejét. Amennyiben új okmány igénylésére van szükség, azt az ország bármely kormányablakában megtehetik, és akár már nyolc napon belül kézhez is kaphatják az igazolványt.

A kérelem beérkezését követően kezdődik az ügyintézési határidő, amelybe a kész okmány kézbesítésének időtartama nem számít bele. Új útlevél soron kívüli (7 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli), illetve azonnali (24 órán belüli) eljárás keretében is igényelhető. Ezekben az esetekben az ügyfelek kötelesek igazgatási szolgáltatási pótdíjat fizetni. Az okmány elkészülésének idejéről az igénylő SMS-ben vagy e-mailben azonnali értesítést kérhet.

Normál útlevéligénylés esetén az eljárási illeték:

  • 5 évig érvényes magánútlevél esetén 7500 forint, kiskorúak részére 2500 forint
  • 10 évig érvényes magánútlevél estén 14 ezer forint
  • 1 évig érvényes, ujjlenyomatot nem tartalmazó magánútlevél esetén 2500 forint.

65. életévét betöltött személy részére igényelt magánútlevél esetén az eljárás illetékmentes.

2016-ban a kormány jelentősen csökkentette a nagycsaládosoknak a kiskorúak részére kiállított útlevelek eljárási illetékét. Ennek köszönhetően a két kiskorút egy háztartásban nevelő törvényes képviselőnek a gyermekek magánútleveléért csak 1250 forintot, három vagy több kiskorú esetén pedig gyermekenként 500 forintot kell fizetnie.

Útlevél helyett érvényes személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Gazdasági Térség országaiba.

Az útlevél-ügyintézéshez szükséges dokumentumokról bővebb információt ez és ez a weboldal tartalmaz. Az utazással kapcsolatos egyéb tanácsok, információk ezen a honlapon találhatóak.

Veszprém Megyei Kormányhivatal

Hozzászólások

hozzászólás