Katanics Sándor képviselő (DK) Még egyszer a veszprémi kettős és részben „turbó” körforgalomról… címmel válaszolt Győrffy Árpád hírportálunkon megjelent írására.

Tisztelt Érdeklődők! Kedves Árpád!

Mondjuk el mindenkinek, akit érdekel, hogy a nyár vége felé, miközben éppen a Dózsavárosban tájékozódtam a városrész igen rossz állapotban lévő útszakaszairól, engem hívtál telefonon. Miután nagy vonalakban elmondtad az ötleted, megbeszéltem pár segítőmmel a javaslatod. Nekik is az volt a véleményük, ami nekem. Rendőrségi engedély, a hatóságok tevékeny hozzájárulása nélkül nem szabad kísérletezni, és még a rendőrségi engedély megszerzése után sem biztos, hogy érdemes ezt az elképzelést amatőr módon véghezvinni. Egy akár félórás, vagy egy nap folyamán több félórás kísérlet 20–30 ember összehangolt munkájával sem biztos, hogy megmutatná, mások számára is elfogadhatóvá és érzékelhetővé tenné azt, ami más módon egyszerűen megoldható és bizonyító erejű. Ehhez viszont kell egy döntési helyzetben lévő személy, aki akarja is ezt, és nem úgy áll a témához, mint a volt és jelenlegi polgármester.

Több mint egy éve tapasztaljuk, hogy ebben a formájában a turbónak nevezett körforgalom nem működik a rendeltetésének megfelelően. Durván torlasztja vissza a forgalmat. A polgármester meghajolhatna már a tények előtt, de nem akar. Ha hajlandó lenne, nem csak azt hangoztatni, hogy a gyalogosoknak is kedvezni kell és épp ezen a helyen, s elfogadná azt, hogy az idő pénz, és akik arra autóznak, azok viszonylag gyorsan át akarnak haladni a csomóponton, akkor cselekedhetne végre.

Megrendelhetné ő hivatalosan a „tesztet”. Nem lelkes és kísérletezni szerető emberekkel, akiknek nehezen hangolható csak össze a tevékenysége, s akik nem utasíthatnak senkit sem arra, hogy ne lépjen a zebrára, hanem ideiglenes jelzőlámpák felállításával. Pár napon keresztül folyamatosan tesztelni lehetne közlekedési lámpákkal, hogy gyorsul-e valamit a csomóponton átközlekedés. Ez pénzbe kerül, de nem sokba, és ugyanúgy megoldható, akár egy útépítéskor az ideiglenes jelzőlámpás közlekedés biztosítása.

Az újraválasztott polgármester úgy gondolja, a többség elfogadhatónak véli ezt a helyzetet és nyilván ezért is támogatták őt többen a szavazatukkal. Akik meg nem vettek részt a választáson, nyilván ők is azt üzenték ezzel, jól van ez így. Mi elmondtuk sokféle módon és fórumon (már amennyi a durva korlátozások közepette a rendelkezésünkre állt egyáltalán), hogy ezt a helyzetet nem tartjuk jónak, más megoldást választanánk. Cselekedni akkor tudtunk volna, ha többségbe kerülünk. Tudomásul véve a helyzetet, kénytelenek vagyunk továbbra is csak a szavak szintjén megharcolni a helyzet megváltoztatásáért és nem csak a körforgalom kérdéskörével kapcsolatosan, hanem sok más, szerintünk a város jövője szempontjából szintén fontos dologban.

Katanics Sándor

Hozzászólások

hozzászólás