Hamvas Béla nemcsak író, hanem spirituális tanító is volt, az univerzális tudás képviselője, aki életével is tanított – állítják tisztelői a dokumentumfilmben, amelyet szerdán, január 18-án este hatkor mutatnak be a lovasi faluházban a könyvvel együtt, amelynek DVD-mellékleteként megjelent.

A 20. század egyik legfontosabb magyar gondolkodója Hamvas Béla, ennek ellenére még mindig keveset tudunk róla, illetve kevesen tudnak róla. Elég csak a megyei napilapot említeni, amelyben egy-két évvel ezelőtt megjelent a hír, miszerint „Hamvas Béla felolvas műveiből”. Holott 1968-ban meghalt. Tehát felolvastak a műveiből. E szarvashiba ellenére mégis megkockáztatom, erre mifelénk többet tudnak róla a magyar átlagnál, hála a balatonfüredi Hamvas Asztaltársaságnak, illetve egyik legismertebb könyve, A bor filozófiája miatt, amelyet nagyon sokszor idéznek a borvidékeken. Na és ne feledjük, a zseniális gondolkodó itt volt raktáros Inotán az erőműben 1951-től 54-ig. A raktárosi munka mellett szanszkritül és héberül tanult éjszaka és hajnalban, Az ősök nagy csarnoka fordításait készítette: Védák, Sankhya Karika stb. Ekkor született utolsó írói korszakának legjelentősebb kötete, a Patmosz esszégyűjtemény. Többször írásos figyelmeztetésben részesült, hogy munkaidőben olvas, de emellett dicséretek is szerepeltek a kartonján: vállalati ünnepségeken az Internacionálét, illetve Schumann és más klasszikusok darabjait adta elő zongorán az egybegyűlteknek. A Wikipédia szerint az akkori munkahelyi viszonyokat jól jellemzi, hogy egyik főnökét Hamvas Béla készítette fel az érettségire.

Tavaly karácsonyra jelent meg a Hamvas Béla életét szemelvényekkel, fotókkal és filmmel bemutató könyv. A valóságban felébredni című kötet sok fotóval, sok kis történettel, sőt, új Hamvas-szövegekkel végigvezet az egész életművön. Nem pótolhatja sem az esszék, sem a regények olvasását, de kedvet csinálhat azok tanulmányozásához, újraolvasásához is.

Lovason január 18-án (szerdán) 18.00 órakor mutatják be a könyvet a faluház nagytermében, ahová várják nemcsak a Hamvas Béla-rajongókat, hanem azokat is, akik szeretnék megismerni a Kossuth-díjas magyar író, filozófus munkásságát.

A filmvetítéssel egybekötött könyvbemutatón Fazekas Gábor, a Hamvas Béla Alapítvány munkatársa és Szakács Gábor, az alapítvány munkatársa és az életművet megjelentető Medio Kiadó vezetője beszélget a filmről, a könyvről és Hamvas Béláról. Az est házigazdája Szendi Péter. Az est után lehetőség lesz a könyv megvásárlására, amely tartalmazza a DVD-t is.

Hozzászólások

hozzászólás