Országos lemezbemutató turnéval ünnepli második, Tell Her című lemezét Harcsa Veronika és Gyént Bálint. A duó november 17-én, csütörtökön a Hangvillában lép fel.

Harcsa Veronika énekes és Gyént Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hét lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik.

Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Lifelover után november 10-én digitális és fizikai (azaz CD) formátumban is megjelenik jelenlegi formációjuk második albuma Tell Her címmel.

A lemezre rendkívül személyes dalokat írtak, amelyek Harcsa Veronika zenei ötletei és szövegei alapján a Gyént Bálinttal közös munka során öltöttek formát, így születtek egyszerre mély, felszabadult és szellemes szerzemények. A hanganyag szövegvilága elsősorban a család témakörél merít, amit az utazás, úton levés élményei egészítenek ki. Veronika és Bálint rengeteget utazott a lemez írása és felvétele közben Európa-szerte. Csak tavasszal például tíz különböző országban koncerteztek, így a dalokat Budapest mellett Párizsban, Berlinben és Stuttgartban is próbálták, rögzítették.

Különlegesség az eddigiekhez képest, hogy a munkába ezúttal egy „csendestársat” is bevont az alkotópáros Jeremy Friedman személyében. Az amerikai származású zenei producer finom elektronikus szöveteket dolgozott az egyébként élőben akusztikusan megszólaló felvételekbe. Kiváltképp igaz ez az album egyik legizgalmasabb dalára, amely a külföldön is nagy sikert arató magyar népdal, a Vetettem violát újraértelmezése.

A Tell Her, csakúgy, mint elődje, a nemzetközi piacon is bemutatkozik: Japánban egy tokiói, Nyugat-Európában pedig egy berlini kiadó fogja gondozni a megjelenést 2017 elején, amivel kezdetét veszi majd a turné nemzetközi ága.

A november 16-án Brüsszelben induló, tizennégy állomásos lemezbemutató turné előkészületei mellett Veronikát további fontos produkciók előkészületei kötik le, amelyek egyike egy Svájcban színpadra kerülő, Jiří Menzel által rendezett dadaista opera főszerepe. Bálint eközben saját triója debütáló lemezének előkészületein is dolgozik.

A lemezbemutató koncertekre ellátogató nézők a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehetnek fültanúi. A turné minden egyes állomásán lehetőség lesz a koncertek után dedikáltatni a CD-jüket, december 7-én a Zeneakadémián ezen kívül egy pódiumbeszélgetésre is sor kerül.

Ezen a videón az egyik új dalt adják elő élőben a Müpa tetején.

Hozzászólások

hozzászólás