Ez egy erős, dinamikusan fejlődő és gyarapodó város költségvetése – mondta Porga Gyula polgármester azon a sajtótájékoztatón, amelyen Veszprém idei költségvetésének tervezetét ismertette. A jövő heti bizottsági tárgyalásokat követően a közgyűlés februári ülésén fogják a büdzsét elfogadni.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF) cím elnyerése után az idei költségvetés legfőbb üzenete, hogy a pályázati időszakban létrejött egység és összefogás erős alapjain folytatódjék a közösségépítés – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat idén 27,4 milliárd forintból gazdálkodhat, mégpedig úgy, hogy a város újkori történelmében példa nélküli módon több jut fejlesztésre (52 százalék), mint a működtetésre. Bár a működési kiadások 12 százalékkal növekednek – részben az új struktúrájú közösségi közlekedés, részben az EKF-hez közvetlenül kapcsolódó kiadások miatt –, a bevételi oldalon 7 százalékkal több adóbevételre számítanak. Ez utóbbi a gazdasági teljesítmény növekedéséből adódik, a helyi adók mértéke nem fog változni.

A polgármester ismerteti a város költségvetésének főbb számait. Fotó: a szerző

A polgármester ismerteti a város költségvetésének főbb számait. Fotó: a szerző

A főbb kiadási tételek a következők: oktatás 2,7 milliárd, szociális-egészségügyi szféra 1,9 milliárd, kultúra-közművelődés 2,7 milliárd, városüzemeltetés 2,5 milliárd, igazgatási feladatok 2,4 milliárd, sport és egyéb 725 millió. Az eddigi 50 millióról idén 150 millióra növelik az általános tartalékot. A nagyobb fejlesztések között két óvodaépítést és a módszertani bölcsőde megújítását, valamint a közszolgáltatás biztonságának növelését (orvosi rendelők, kulturális intézmények, közutak megújítása) említette a polgármester. Nem önkormányzati beruházásban, de idén az uszoda építése és az Aréna bővítése is megkezdődik.

Porga Gyula kiemelte még, hogy az eddig beépített támogatásokra idén is lesz fedezet, marad tehát a civil-, az ifjúsági- és a nyugdíjas-szervezetek költségvetési támogatása. Tervben van az állatmenhelyek működésének segítése is. A sportkeretet 70 millió forinttal megnövelik. Három új elem is megjelent a kiadási oldalon. A hátrányos helyzetű családok iskolakezdési támogatásként általános iskolás gyermekek után 6000, középiskolás gyermekek után 8000 forintot kapnak. Létrehoztak egy 20 milliós, eszközbeszerzésre fordítható keretösszeget, amire a tankerületi fenntartásban működő általános- és középiskolák pályázhatnak. Végül 10 millióval megnövelték a közbiztonsági keretet, hogy az utcai rendőri jelenlét óraszámát emelni lehessen.

A TOP-os beruházások előreláthatólag 629 millió forint, nem azonnali hitelfelvételt tesznek szükségessé. A város gazdálkodását évek óta stabil költségvetés jellemzi, likviditási gondjaink nincsenek – jelentette ki.

Hozzászólások

hozzászólás