A betegségeket terjesztő szúnyogok, kullancsok bizonyítottan az éghajlatváltozás következtében terjednek, és az általuk terjesztett betegségek is egyre gyakoribbak.

Magyarországon ma háromszor akkora a Lyme-kór előfordulási valószínűsége, mint akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt. Néhány éven belül pedig európai viszonylatban Szerbia után Magyarországon szedi majd a legtöbb áldozatot a nyugat-nílusi láz és ezt még talán el lehetne kerülni, olvastuk a Qubit.hu oldalán.

Az invazív fajok terjedésének is fontos lenne gátat szabni. A Budapesten egyre nagyobb bosszúságot okozó poloskák elszaporodása ugyan nem kizárólag az éghajlatváltozás következménye, de az is nagyban hozzájárul. A könnyen alkalmazkodó invazív fajok pillanatok alatt betöltik az éghajlatváltozás okozta ökológiai űrt, másrészt pedig az urbanizáció és a mezőgazdasági termelésben egyre fokozódó vegyszerhasználat mellett a madárfajok kipusztulása is hozzájárul a folyamathoz.

Interjú Ürge-Vorsatz Diána fizikussal a globális éghajlatváltozással foglalkozó előadások előadójávaL, a CEU oktatójával ITT.

Hozzászólások

hozzászólás