A tavalyi év tíz legnagyobb természeti katasztrófája 3500 halálesetért felelős, hozzávetőlegesen 150 milliárd dollár értékű kárt okozott, ami jóval több, mint amennyit egy évvel korában jegyeztek. A tanulmányok szerint a szélsőséges időjárást részben a klímaváltozásnak köszönhetjük.

A phys.org magazin beszámolója szerint a tíz nagy időjárási katasztrófája világszerte 150 millió dollárnyi kárt okozott, 3500 halálesetért felelős és 13,5 millió ember veszítette el miatta az otthonát. A tízes listára az ázsiai esőzésekhez köthető katasztrófák, az Atlanti-óceán térségét sújtó hurrikánok, az Ausztráliát, Kaliforniát és Szibériát perzselő tüzek és az afrikai sáskajárás pusztítása kerültek fel.

A Christian Aid karitatív civil szervezet évi jelentéséből kiderül, hogy a katasztrófák többsége a fejlődő országokat érte, ahol általában nincs biztosításuk a vagyontárgyaknak, ami súlyosbította az ott élők helyzetét.

Ami az Európában és Amerikában pusztító viharokat illeti, azokra a klímaváltozás következtében a jövőben is számítani kell.

Szélsőséges időjárási jelenségek már azelőtt is sújtották az emberiséget, hogy a globális felmelegedés hatni kezdett volna a bolygó éghajlati rendszerére, viszont több mint egy évszázadnyi hőmérsékleti és csapadékadat, valamint a hurrikánokkal és a tengerszint emelkedésével foglalkozó több évtizednyi műholdas adatrögzítés eredményei megerősítették, hogy a bolygó emelkedő felszíni hőmérséklete erősen közrejátszik a katasztrófák gyakoriságában.

A jelentés szerzői szerint a klímaváltozás hatására a szélsőséges természeti jelenségek száma valószínűleg tovább nő az elkövetkezendő esztendőkben.

Lebán Csenge

Forrás: https://climenews.com/

Hozzászólások

hozzászólás