A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata bármennyire is szerette volna megúszni, hogy részt vegyen a magyar bajnokságban, kénytelen volt meghajolni a pénz hatalma előtt. Mert persze ettől függetlenül is a világ legtermészetesebb dolga, hogy a rekord bajnok részt vesz saját nemzete bajnoki küzdelmeiben. És mivel a Magyar Kézilabda Szövetség sok száz millió forintot ad a kluboknak (a Veszprém és a Szeged félmilliárdnál is többet kap), jogosan várja el az itthoni részvételt a pontvadászatban.

Huszonhetes keret

Magyarország legeredményesebb, legsikeresebb férfiklubja még bízott abban, hogy a Seha Liga mezőnyét két csoportra osztják, így kevesebb mérkőzést kell játszani és ezzel kevesebbet is utazni, de végül füstbe ment ez a terv is. Ezért tizenkilencre lapot kért a világ egyébként is egyik legerősebbnek tartott klubja. Olyat kezdeményeztek, ami Párizsban, Kielben vagy a gazdaságilag jóval erősebb országok csapatainál sem jellemző. Huszonhétre emelték a keret létszámát. És az egyébként is extra klasszisokkal teletűzdelt kézilabdázókhoz csatlakozott a jobbszélső Gajics, valamint a jobbátlövő Kopljar is. Akiket nem kell bemutatni a sportág kedvelőinek, mert nemzetközileg jegyzett kiválóságok. Csakúgy, mint a Szegedről átcsábított Ancsin Gábor.

Hetvenkét mérkőzéses szezon

De az igazi „csavar” ott van a gépezetben, hogy rajtuk kívül érkezett még jó néhány fiatal külföldi és hazai játékos is. Ők kimondottan a jövőt jelentik. A más országbeliek jövetelét már Eklemovics Nikola klubigazgató készíti elő, kihasználva menedzserségben is szerzett tapasztalatait, amiben a horvát–francia kettős állampolgárságú Andrej Golics segít neki. Erre a drasztikus létszámemelésre elsősorban azért volt szükség, hogy a hetvenkét (!) mérkőzésre tervezett szezon legfontosabb két összecsapására a Final Fourban a lehető legpihentebb, fejben és mentálisan is friss keret érkezzen a Köln Arénába.

Kompatibilitás

Az a legnagyobb szakmai kihívás ebben az évben Xabi Sabate vezetőedzőnek és szintén megemelt létszámú edzői gárdájának, hogy a huszonhét kézilabdázó mindegyike kompatibilis legyen a másikkal. Bárki álljon a kapuban, a szélen, a hatos vonalon, irányítóban, a két lövő poszton, az tudja, értse a követendő játékot, taktikát, az ehhez kapcsolódó mozgásokat védekezésben és támadásban egyaránt mindegyik játékostársával, ha a szükség úgy hozza. Óriási vállalkozás ez. Mert miközben nem sérülhet a presztízs, ráadásul minden szinten elvárandó a végső győzelem, a fiatalokat is játékban kell tartani, célt, reményt adni nekik. Ha jól teljesítesz, maradhatsz. Ha nem, távoznod kell. Kétségtelen tény, hogy aki itt tanulni, fejlődni, a csúcsra akar érni, az megteheti, hiszen a világ legjobbjaitól lesheti el a mesterfogásokat.

Tesztmeccsek

Ennek szellemében játssza sorozatban bajnoki mérkőzéseit a csapat. Méghozzá úgy, hogy még nincs is bajnokság. De az ellenfelek többsége beleegyezett abba, hogy a felkészülés közepén amolyan tesztmeccsként legalább túl lesznek a Veszprémen. Sarkosabban fogalmazva: feladják ellenük a találkozót. Úgy sincsen semmi esélyük. Legalább gyakorolnak egy jót. Ennek volt legutóbb példája, hogy 11–0 után a 17. percben lőtte első gólját a Balmazújváros! A szombati Celje elleni Seha Liga csoportmérkőzés után kedden a nagyon megerősödött Tatabánya érkezik a Veszprém Arénába. Elvileg végre már rangadót láthatnának a szurkolók, hiszen a bajnoki bronzérmes jön megütközni Nagy Lászlóékkal. És csak remélni lehet, hogy Vladan Matics a legerősebb gárdájával lép pályára. Nem lesznek sérültjeik. Mindent mérlegre téve a magyar bajnokság a Veszprém, Szeged kettős alatt kezdődik és folytatódik. A bronzmedált a Tatabánya nyakába akaszthatják. A többiek megütköznek egymással. A saját szintjükön még izgalmasak is lehetnek a találkozóik. Ennyi ez, nem több.

Szülinapi tervek

A nagy kérdésre a jövő év májusában kapunk választ. A soha ennyi pénzzel, soha ennyi és ilyen klasszisokkal, ilyen létszámú kerettel és szakemberrel rendelkező Veszprém végre képes lesz-e megnyerni a Bajnokok Ligáját a klub negyvenéves születésnapjára? Elvileg igen! De azért nem árt tudni, hogy a Kiel, a Barcelona, a Párizs, a Kielce, a Vardar és még jó néhány csapat megint készül a kettős ünnep elrontására. Magunk között szólva: azért erre még így is van esélyük!

R. H.

Hozzászólások

hozzászólás