Szerintem nincs a világon még egy olyan szövetségi kapitány, akinek mindössze két napja van felkészülni egy nagyon fontos mérkőzésre. A magyar férfi kézilabda válogatotté ilyen. Csoknyai Istvánnak a hétfő és a kedd maradt arra, hogy a szerdai, Szlovákia elleni összecsapásra összerakja csapatát, taktikáját, hogy megnyerje a találkozót.

Biztosan nem így akarták a döntnökök, hogy ennyire kevés ideje maradjon, de most így alakult. Valami, vagy inkább valaki miatt történt ez az utolsó utáni pillanatban bejelentett felkérés, aminek a részleteit még most dolgozzák ki. Abban szinte biztos vagyok, hogy az újra megtalált kapitány szerdán Érden és jövő héten szombaton az olaszországi Padovában is ott ül majd a nemzeti válogatott kispadján.
Viszont még sokan vagyunk, akik emlékszünk rá, hogy kilenc évvel ezelőtt áthúzták a hajó alatt. Oda és vissza is! A Veszprém másodedzőjeként kapta meg az első kapitányi megbízatását, kinevezését úgy, hogy a klub vezetőedzője Mocsai Lajos volt. Csokinak minden segítséget megígértek, aztán semmit nem tartottak be, akik belökték az oroszlán barlangjába az akkor még kevés nemzetközi rutinnal és tapasztalattal rendelkező edzőt. Megígérték neki, hogy megkapja Pérez Carlost és hazahozzák Nagy Lászlót is. Aztán egyikük sem lett a keret tagja, ráadásul Mocsai Tamás kiszállt a felkészülésből.
Ennek ellenére az Európa-bajnokság első csoportmérkőzésén döntetlent játszottak a rettenetesen erős franciákkal, aztán kikaptak a szintén világklasszisokkal szereplő spanyoloktól. A végén a Philip Jicha vezérelte csehek „kivégezték” a magyar válogatottat, amely kiesett, Csoknyai Istvánnak pedig megköszönték a munkáját három tétmérkőzés után.
Aztán előbb utánpótlásedzőként a veszprémi fiatalokkal végigverte a másodosztály felnőtt együtteseit, amivel NB I-es jogot szerzett a megyeszékhelynek, de azt a csapatot szétzavarták. Négy éve pedig csodát művel a Balatonfüreddel, hiszen minden bajnokság végén elviszik tőle a legjobb játékosokat, mint például Borbélyt, Székelyt, Szöllősit, Faluvégit, Bánhidit, Kaspareket, Ligetvárit és még sorolhatnánk. Csoknyai István ennek ellenére a dobogós együttesek mögött tudja tartani gárdáját, és még bronzérmet is nyert tanítványaival a Magyar Kupában. Menet közben pedig megszerezte a nemzetközi mesteredző diplomáját is.
Kocsis Máté, az MKSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy nem csak a most következő két Európa-bajnoki selejtezőn, hanem még azon is túl, hosszú távon is számítanak a munkájára.
Na végre! Magyar válogatotthoz magyar kapitány kell! Csoknyai István remek döntés! Már mindent tud, amivel sikeresen kormányozhatja a válogatottat. Gyakorló szakemberként minden hétvégén közvetlen közelről láthatja a bajnoki mérkőzéseken, hogy milyen formában vannak a mezőny magyar játékosai. Igazi példakép, ismer minden zsivány trükköt, kiváló motivációs képességekkel rendelkezik, aki barát is tud lenni, de ha kell, kőkeményen az asztalra csap, csak úgy zeng az öltöző. Ötvennégy évesen megérdemli az újabb bizalmat.
Csak kapjon meg mindent hozzá, de tényleg mindent, amit az elődök megkaptak, de nem éltek vele.

Donát Tamás

Hozzászólások

hozzászólás