Veszprémben 2013 óta működik a házhoz menő lomtalanítás, amelyet évente egyszer térítésmentesen vehetnek igénybe a lakott ingatlanok tulajdonosai. Korábban évente kétszer, tavasszal, illetve ősszel, egy-egy városrészenként meghatározott hétvégén lehetett kihelyezni az elszállításra szánt lomot. Gerstmár Ferenc (LMP) ezzel kapcsolatban kérdést intézett Némedi Lajos alpolgármesterhez a május 25-ei közgyűlésre.

A képviselő arról érdeklődik, hogyan alakult éves bontásban az összegyűjtött lom mennyisége a 2013-at megelőző és az azt követő években? Rendelkeznek-e a szolgáltatónál arra vonatkozó becsléssel, hogy mekkora mennyiségű lom halmozódhatott fel a háztartásokban amiatt, mert a külön ügyintézéssel járó házhoz menő lomtalanítás lehetőségével nem mindenki él, akinél ez indokolt lenne? Mekkora mennyiségű az a lom, amit az utcára, konténer vagy kuka mellé, esetleg az erdőbe tesznek ki? Javulás vagy romlás történt ebben 2013-at követően?

A képviselő fővárosi példát hozott a probléma megoldására:

Jelenleg két szemléletformáló és újrahasználati központ üzemel Budapesten, a XV. és a XVIII. kerületben, az FKF Zrt. fenntartásában. A létesítmények hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló újrahasználati központként üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még használhatóak. Emellett a létesítmények helyszínt adnak szakmai konferenciáknak, bemutatóknak, edukációs foglalkozásoknak is, amelyek során a modern hulladékgazdálkodás rendszere és folyamata mutatható be játékos formában az érdeklődőknek. Az újrahasználati központok célja a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése mellett a rászorulók szociális megsegítése.

A budapesti lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált, vagy megunt, de használható tárgyait, eszközeit. Az itt leadott tárgyakat – a csekély tárolási, raktározási díj megfizetését követően bárki elviheti.

Az újrahasználati központokban olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatók le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, stb.  Az FKF Zrt. arra kéri a látogatókat, hogy csak használható állapotban lévő tárgyakat vigyenek az újrahasználati központokba. A tönkrement, használhatatlan tárgyak csak anyaguk szerint, hulladékként helyezhetőek el a kijelölt hulladékudvarokban.

További információk itt és itt.

Hozzászólások

hozzászólás