Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Idén országosan már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek az országban, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén. Veszprém megyében is magas a szabadtéri tűzesetszám, az év eddigi időszakában összesen 35 alkalommal vonultak szabadtéri tűzhöz a megye tűzoltói. Halálos áldozat megyénkben tűzesettel összefüggésben idén eddig nem volt.

A pétfürdői hivatásos tűzoltók csütörtökön délelőtt a Várpalota és Ősi közötti Beszálló-tóhoz vonultak, ahol öt hektáron égett a száraz fű és a nádas. Kora délután az ajkai hivatásos egység a 8-as számú főút mellett, Tüskevár térségében oltott el háromszáz négyzetméteren égő száraz füvet. Az esti órákban Veszprém–Kádárta külterületén harminc négyzetméteren égett száraz fű. A lángokat a veszprémi hivatásos tűzoltók fékezték meg. A hasonló esetek elkerülése érdekében figyeljen a szabályos égetésre!

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetők meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.
A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani! Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.
Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

DSC_0011

Hozzászólások

hozzászólás