Kristófnak hívták, párhuzamos osztályba jártunk a keszthelyi gimiben. Minden második lány szerelmes volt belé. Szép volt a neve, szép volt ő is. Magas, mézszín hajú, a bőre, mint a porcelán. És okos volt, minden tárgyban az elsők között. A családi hátterét nem ismertük, a lelkébe se láttunk bele. Zárkózott srác volt. Meghalt 17 évesen.

Sokkolt mindenkit a hír: Kristóf este elment megfürödni, de mivel túl sokáig volt csönd a fürdőszobában, az édesanyja rányitott. Már nem lehetett megmenteni. Szipuzott, elkábult, belecsúszott a vízbe és megfulladt. Azóta is, ha kábítószerproblémáról hallok, eszembe jut. Mi lett, lehetett volna belőle, ha felnő?

A sziput a mai kölykök talán már nem is ismerik, de sajnos van helyette ezerféle más. Könnyű és kemény drogok, tabletták, ismeretlen összetételű szintetikus szerek. Használják céges partikon és a nyócker lerobbant lépcsőházaiban, bárokban és fesztiválokon, Ibizán és Törökszentmiklóson. Társadalmi hovatartozástól és jövedelemtől függően lövik, szívják, tömik magukba a szennyezett szemetet és az aranyárban mért tiszta kokaint, meg minden mást is a kettő között. Az előállításukhoz, terjesztésükhöz, megszerzésükhöz sok-sok iszonyat tapad. Veszélyes pálya, nehéz róla visszafordulni.

Szakemberek, önkéntesek serege dolgozik azért, hogy a drogfüggők segítségére legyen, de nagy az ellenszél. Kormányzati és társadalmi szinten egyaránt. Elég csak egy témába vágó kommentfolyamot elolvasni az interneten, hogy elborzadjunk. Ezen – is – szeretnének változtatni a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia munkatársai és a veszprémi önkormányzat Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának tagjai. Június 26-án, hétfőn 18 órára zenei programmal várják az érdeklődőket a Fricskába, ahol beszélgetni, tájékozódni, teszteket kitölteni, tanácsokat kérni is lehet majd a kábítószer-ellenes világnap alkalmából. A látogatók apró ajándékot is kapnak. A kellemes hangulatról a friss diplomás veszprémi jazzgitáros, Hegedüs Csaba triója gondoskodik.

Hozzászólások

hozzászólás