Immár öt éve, hogy a veszprémi vár főterén, a Vár utca 31. alatti épületben megnyitotta a nagyközönség előtt a kapuját a gyönyörűen felújított egykori Biró–Giczey-ház, ma Szaléziánum.

A Szaléziánumban a jubileum alkalmából a hónap utolsó hétvégéjén számtalan érdekes programmal várják az érdeklődőket, gyerekeket és felnőtteket.

Az épület egykori nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról, későbbi veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta. Róluk az emeleten kiállításokkal emlékeznek meg. A házban kapott helyet a Veszprémi Főegyházmegye turisztikai intézménye, a Szalézi Szent Ferencről elnevezett látogatóközpont. A központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, és felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni.

A születésnapi hétvége programja a következő: szombaton, október 29-én 10 órakor hálaadó szentmise lesz a Szent Mihály-bazilikában, 11-kor ünnepi köszöntők hangzanak el. Egykor ingyenes városnéző séta kezdődik az Óváros térről a várba a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében, kettő és három között tárlatvezetés lesz a Szaléziánumban. Háromkor Rudi bohóc gyerekműsora, négykor Buzás Csaba interaktív zenei gyerekelőadása, kettőtől ötig kézműves foglalkozás.

A Katolikus kulturális hetek rendezvénysorozathoz kapcsolódva pénteken, október 28-án délután ötkor Márfi Gyula érsek megnyitja a Szent Márton tisztelete a Veszprémi Főegyházmegyében című fotókiállítást, ezt követően levetítik A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete című filmet. Vasárnap, október 30-án 10 és 17 óra között a Márton-napi hagyományokat felelevenítő kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket, és 15 órakor kezdődik a Palánta Bábmisszió előadása, amelynek a címe A szeretetre vágyó süni. Szintén vasárnap két tematikus tárlatvezetésre várják a közönséget: 13 órakor a Padányi Biró Márton püspök és védőszentje, Tours-i Szent Márton nyomában, 15 órakor a Mindennapi angyalaink című kiállításon.

Hozzászólások

hozzászólás