„Ha fázol, vegyél el egy kabátot! Ha nem szeretnéd, hogy mások megfázzanak, tegyél ide egyet!” – ezzel a felhívással indult útjára pár nappal ezelőtt Budapesten az a civil kezdeményezés, amelynek ötletgazdái úgy gondolták, ezzel is lehet a rendkívüli hidegben fagyoskodókon segíteni. Az elsőként a Vígszínháznál kihelyezett ruhafogas órák alatt megtelt meleg holmival, nemcsak kabátot, de sapkát, sálat, pulóvert is vittek az emberek. A jótékonysági kezdeményezés híre futótűzként terjedt szét az országban, és vasárnap estére a Veszprémi Petőfi Színház művészeti titkárának köszönhetően a teátrum előtti téren is megjelent az első, majd hétfőre a második, a harmadik és a negyedik kabátgyűjtő állvány. A délután készült fotónkon látható, ennyi sem volt elég, hogy mindaz ráférjen, amit a segítő szándékú veszprémiek odahordtak.

Jó lett volna találkozni emberekkel, akik boldogan válogatnak a szebbnél szebb és láthatóan jó minőségű kabátok között, de két viháncoló diákcsapatot leszámítva lélek nem járt a színházkertben négy óra körül. Úgy tudom, a szervezők értesítették a város segítőszervezeteit, így remélhetőleg eljut a hír az utcán fagyoskodó legrászorultabbak mellett a látensen nélkülözőkhöz is. Kérdés, mernek-e majd odamenni, közszemlére téve, amit tulajdonképpen titkolnának, hogy bizony már évek óta nem futotta a családban rendes télikabátra senkinek, a gyerek is turkálóból kapta az övét, de mostanra kinőtte. Félő, hogy a tisztes szegénység szemérmessége sokakat visszatart attól, hogy a csábítóan színes és szemre is puha-meleg adományok között válogassanak. Miközben ezen morfondíroztam, egy jó baráttól érkezett a hír: nehéz sorsú ügyfele boldogan mutatta neki a színházkerti gyűjtőhelyen talált, vadonatúj télikabátját. Remélem, az esti órákban, amikor már a forgalmas buszmegálló sem lesz tele várakozókkal és nem kell a kíváncsi tekintetek kereszttüzében pironkodni senkinek, sok rászoruló felkeresi a színházkertet, hiszen a jó szívvel adott ajándékot nem szégyen elfogadni.

20170109_151035-1

Csak az a kár, hogy akadnak, akik egy ilyen humánus kezdeményezésbe is képesek belerondítani. A közösségi portálon osztotta meg valaki saját „kínos-rémes tapasztalatát” arról, hogy a Vígszínháznál megjelentek a nem saját célra válogató hiénák, akik őt már-már erőszakosan vegzálva próbálták szinte a kezéből kirángatni a rászorulóknak vitt adománycsomagot, majd egymással is hajba kapva, fitymálva lökték félre, amit nem találtak elég érdekesnek.

Az is, ez is Magyarország, 2017 januárjának dermesztő napjaiban.

Hozzászólások

hozzászólás