A te hangodat ismerem – énekkel, zenével az inkubátorok mellett címmel rendez jótékonysági estet a koraszülöttekért A Te Hangodat Ismerem Alapítvány a Koraszülöttekért és Kisgyermekes Családokért az Agórában szeptember 15-én 17 órai kezdettel.

A Te Hangodat Ismerem Alapítvány a Koraszülöttekért és a Kisgyermekes Családokért munkatársai a kórházakban a koraszülött-újszülött intenzív osztályokon segítik a szülőket abban, hogy rátaláljanak a saját hangjukra, merjenek énekelni, mondókázni a koraszülött vagy beteg újszülött gyermeküknek a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztályon töltött idő alatt is. A krízishelyzetben segítségre van szükség, hiszen sokszor még megszólalni is nehéz a szülőknek.

A te hangodat ismerem – a kisbaba szól így édesanyjához, hiszen az ő hangja a baba számára maga a megnyugvás, a teljesség. Az alapítvány létrehozói szeretnék, ha minden édesanya, édesapa bátran énekelne gyermekének már a kórház falai között is. Lírai altatódalokkal, halk gitárjátékkal segítik őket ebben. Több orvosi tanulmány is alátámasztja, hogy az édesanya énekhangja a zeneterápiában a leghatásosabb a koraszülöttek vagy a beteg újszülöttek gyógyításában: javul a gyermekek oxigénszaturációja, harmonizálódik a pulzusuk, légzésük, de az anyában és az apában lévő szorongás is csökken, ha énekelnek.

A budapesti Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának PIC-osztálya volt az első, ahová dr. Szabó Miklós osztályvezető egyetemi docens, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke hívta 2014 januárjában Hazay Tímeát, hogy dolgozzon ki egy zenei alapú módszert, mely eredményesen használható a koraszülött-újszülött intenzív osztályon. Együttműködve az orvosokkal és a nővérekkel, folyamatosan figyelték, mi a legoptimálisabb a babák és a szülők számára, így ma egy olyan módszer van a kezükben, mely képes a különböző állapotú és korú koraszülöttek, újszülöttek gyógyításában differenciált módon segíteni. Az elmúlt időszakban további tíz kórházban indították el a programot, köztük mind a négy orvostudományi egyetem klinikáján. A magyarországi PIC-osztályok közel felében tehát rendszeresen jelen van A te hangodat ismerem® zeneterápiás szemléletű módszer, mely élő énekszóval, személyes kapcsolattal, finom érintéssel segíti a rászoruló csecsemőket az inkubátorok mellett.

Veszprémben Rábaközi Rita alapítványi munkatárs, a Balatonfüredi Muzsikusok Egyesületének vezetője 2015 óta képviseli a programot a Csolnoky Ferenc Kórházban, segítve a koraszülött és beteg újszülöttek gyógyulását.

Szeptember 15-én, pénteken 17 órától az Agórában ünnepelik közösen és élik át együtt a zene gyógyító erejét. Az esten, melynek fővédnöke a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház PIC-osztályának vezetője, dr. Szabó Éva, vendég lesz a Miss Earth 2017 közönségdíjasa, 2017 legszebb arca és mosolya, Viczián Viktória, aki maga is inkubátorban kezdte az életét, fellép Halas Adelaida, a Petőfi Színház színművésznője, a Balatonfüredi Muzsikusok Egyesülete, a Gizella Nőikar és még sokan mások.

A zene a kórház falain kívül is képes gyógyítani? Természetesen igen! Szeretettel várnak mindenkit jótékonysági estjükre, melynek mottója Babits Mihály gyönyörű sora: „Mindenik embernek a lelkében dal van…”

Támogató jegyek elővételben és a helyszínen válthatók. Jegyinformáció: atehangodatismerem.hu, Rábaközi Rita (30 997 3435), Kruppa-Jakab Éva: (20 495 4000). A Te Hangodat Ismerem Alapítvány számlaszáma: 64400116-30111411-51100010.

Hozzászólások

hozzászólás