Sosem voltam megszállott természetjáró, de már-már kedvet kaptam hozzá azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Dunai GeoTúra Projekt résztvevői ismertették kétéves együttműködésük eredményeit.

A Hangvillában megtartott bemutató apropóját a projektpartnerek utolsó közös találkozója és egyben munkaértekezlete szolgáltatta.

A nemzetközi társaságot a házigazda Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Puskás Zoltán köszöntötte.

Nyolc európai geopark képviselteti magát az 1,7 millió euróból megvalósuló programban, amelynek célja, hogy a Duna vízgyűjtő területén fellelhető, különlegesen gazdag földtani örökséget megismertesse, népszerűsítse és az innovatív turisztikai fejlesztés fókuszába helyezze – mondta rövid bevezetőjében.

Az igazgató örömmel sorolta a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkot érintő eredményeket: idén őszre elkészül a monoszlói Hegyestű geológiai bemutatóhely, megtörtént a Badacsony és a Szent György-hegy tanösvényeinek felújítása és a Káli-medencében a Hegyestűtől a Kopasz-hegyig húzódó vulkanológiai tanösvény kialakítása. A geopark nevezetességeit egy kétnyelvű kiadvány mutatja be. Részt vesznek idén a berlini turisztikai kiállításon is, ami rangos szakmai eseménynek számít. Elmondta még, hogy a Dunai GeoTúra a régiók közötti együttműködés erősítése mellett a helyi közösségek bevonását és a kulturális értékek, sajátosságok megismertetését is célozza.

A Dunai GeoTúra projektben részt vevő geoparkok látnivalóiról és geoturisztikai kínálatáról készült imázsfilmben mesebeli osztrák, magyar, szlovén, horvát és román helyszíneket láthattunk. Felfedezésüket jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik szeretnek túrázni, sziklát mászni, evezni vagy barlangokat felfedezni, megismerni új tájakat és új embereket.

A Bakony-Balaton (azóta UNESCO Globális) Geoparkról itt írtunk korábban.

 

Hozzászólások

hozzászólás