Míg más országokban sosem látott léptékű intézkedésekkel próbálnak reagálni a helyzetre különféle kedvezmények, adó- és járulékcsökkentések, valamint fizetéskiegészítés kombinációival, Magyarországon – eddig legalábbis – nem jelentett be komolyabb munkaerő-piaci lépéseket a kormány.

Évek óta újabb és újabb sikerekről számolt be a kormány a foglalkoztatás területén. Most viszont már tudni lehet, hogy óriási gazdasági visszaesés jön. Gulyás Gergely március 19-én arról beszélt, hogy a kormány sok százezer munkanélkülivel számol – írja a g7.hu.

Egyelőre csak egy viszonylag szűk kör cégei kaptak igen kicsi, a teljes bérköltség alig negyedét kitevő kedvezményeket, a többieknek azt ajánlják, hogy kérjenek fizetési könnyítést a NAV-tól. Tehát semmit nem engednek el, csak később lehet megfizetni – de erre valójában eddig is volt lehetőség. (A mai kormányinfón Gulyás Gergely újabb intézkedéscsomagot jelentett be, a részletekről még nem beszélt – a szerk. megj.)

Akár 1500 eurónyi – tehát nagyjából 525 ezer forintnyi – állami segítséget kaphatnak az osztrák kisvállalkozók, egyéni vállalkozók, szabadúszók és nonprofit szervezetek – írta meg a Kronen Zeitung. A vállalkozások az úgynevezett nehézségi alapból kapnak gyorssegélyt, az igénylő lapokat péntektől online nyújthatják be. A segítséget a kereskedelmi kamarákon keresztül juttatják el az érintettekhez, de ehhez nem kell kamarai tagnak lenni – olvasható a 24.hu-n.

Illusztráció: Jobbik

Illusztráció: Jobbik

 

Hozzászólások

hozzászólás