Stílus. Vidék. Étterem. Jó program, jó idő, jó társaság, válogatott ízek, jó fogások, jó borok. Mindez együtt volt vasárnap délután a veszprémi Szentháromság téren a Stílusos Vidéki Éttermiség, vagyis a Svét nyolcadik gasztroünnepén, ahol húsz stílusos vidéki étterem kínálatából válogathatott a szerencsés publikum.

Szerencsés bizony, mert az év legjobban várt gasztrorandevújára másfél nap alatt betelt a regisztrációs létszámkeret, és a nagy érdeklődés miatt utólag meghirdetett pótjelentkezés lehetősége is csak néhány óráig tartott. A szervezők, mint eddig minden alkalommal, most is ragaszkodtak hozzá, hogy csak annyi látogatót fogadjon a rendezvény, amennyit a maguknak szabott színvonalon és minőségben ki tudnak szolgálni. Az érseki palota előtti tér impozáns miliőjében tegnap körülbelül háromezer gourmet-nak volt erre lehetősége. A programot kis időre zavarta csak meg a hirtelen jött délutáni záporeső, de az elszánt ínyenceket nyilván az sem riasztotta volna el, ha rézbalták potyognak az égből záróráig.

Az „Örökségünk és kreativitásunk” mottó jegyében meghirdetett rendezvény házigazdája a Chianti Étterem volt, ők alapítói is a 2012-ben indult mozgalomnak, amelynek jelenleg 15 tagja van az ország különböző sarkaiból. A tagok és a tagjelöltek mellett meghívott vendégként települt ki az Oliva Étterem, valamint a Villa Medici Hotel és Étterem csapata. Az örökséget a hagyományos magyar konyha fogásai, míg a kreativitást a konyhák egy-egy modern értelmezésű ételkompozíciója képviselte. A mesésen gazdag étlap komoly fejtörést okozott sokaknak, mert bár az adagok kóstoló méretűek voltak, végigenni a teljes kínálatot mégsem lehetett. A vendégsereg Márfi Gyula érsek asztali áldásától kísérve, a Baricska Csárda cigányzenekarának Jó ebédhez szól a nóta hangulatú muzsikája mellett, terített asztaloknál, porcelántányérokból, fém evőeszközökkel fogyaszthatta a finomságokat. Elegánsan, stílusosan, svétesen.

Bele fogunk izzadni, de nagy örömmel jöttünk – válaszolta kérdésünkre Mészáros Zoltán, az Oliva Étterem tulajdonosa. Hatszáz adag étellel készültek, ám látva a standjuk előtt kígyózó sort, nem vagyok biztos benne, hogy a későn jövőknek is jutott még a sós karamellel, fügével tálalt libamájtortából meg a füstölt oldalasból, kukoricás dödöllével és snidlinges tejfölhabbal körítve. A város másik népszerű étterme, a 26 éve működő Villa Medici talán a legöregebb a megjelentek között – mondta el Neubauer Edit tulajdonos. A tegnap felszolgált vargánya krémlevesük húsz éve szerepel az étlapon, így igazán az örökségük részét képezi. Kreativitásukat a rájuk jellemzően megkomponált, paprikás krumplival és szarvaskolbásszal tálalt mangalica papszelet igazolta.

A Svét legutóbbi rendezvényeinek sikere után Veszprémben is nagy érdeklődésre számítottunk, de a regisztráció során tapasztalt roham még a szervezőket is meglepte – mesélte tévés kollégánknak Martonosi Zsolt, a Chianti és a Baricska éttermek üzletvezetője, aki hozzátette még, hogy Veszprém megye gasztronómiájának országos elismertsége büszkeséggel tölti el. Egy szakmai rangsorra utalt, amely szerint Magyarország száz legszínvonalasabb étterméből tizenkilenc itt nálunk található. A Chianti csapata bakonyi módra készült vaddisznószűzzel és szilvás gombóccal készült, míg a Baricska zöldségekkel és fürjtojással gazdag fácánhúslevest, rácpontyot és almás pitét kínált. Borokról a környék stílusos vidéki borászai gondoskodtak, akik egyébként a gasztrotalálkozó előestéjén a Chianti Étteremben a Veszprémi Család- és Gyermekjóléti Központ által működtetett Családokért és Gyermekekért Közhasznú Alapítvány javára adott jótékonysági borvacsorán is közreműködtek.

Ruprecht László, a Svét elnöke portálunknak elmondta, hogy a mozgalom egy egymást már régebb óta ismerő, 5–6 tagú baráti, éttermi közösségből nőtt ki. A mostani 15-ös taglétszámot húsznál többre nem szeretnék növelni, de a baráti éttermek körét szívesen bővítik olyanokkal, akik a céljaikkal és a felfogásukkal egyetértenek.

Hozzászólások

hozzászólás