Hihetetlen élmény, hogy egyik nap még a dudari kocsmában helyiekkel örülhetek a magyar fociválogatott góljainak, valamint az ottaniak gondjairól, örömeiről, a parlamenti munkáról beszélgethetek, aztán rövid idő múlva már Prágában a dalai lámával foghatok kezet – válaszolta Kész Zoltán független országgyűlési képviselő azon kérdésünkre, hogy milyen élményekkel érkezett haza csehországi látogatásáról. Első helyen emelte ki a tibeti vallási vezető előadását.

– A dalai láma nagy híve az Európai Uniónak, a béke zálogát látja az egységes, demokratikus kontinensben, a tagállamok nemzeti jellegének egyre hangsúlyosabbá válását tapasztalva viszont a széthúzás és békétlenség növekvő veszélyétől óv. Megindító az a szerénység, amellyel a béke megőrzésének kapcsán önmagáról és saját felelősségéről beszélt. Mindenki önálló személyiség, mondta, s ez a lehetőség és a felelősség kettős terhét-áldását rója ránk, senki sem mondhat le arról, hogy a maga környezetében jobb világot hagyjon hátra annál, mint amibe beleszületett – mesélt élményeiről a képviselő, aki úgy véli, ezek a gondolatok különösen aktuálisak Magyarországon, ahol sokan reménytelennek látják a túlhatalommal szembeni kiállást. – Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a prágai Forum 2000 elnevezésű konferenciára a dalai láma és több más jelentős személyiség, például Garri Kaszparov orosz sakkvilágbajnok és ellenzéki aktivista mellett, egyedüli magyar előadóként, engem is meghívtak.

Garri Kaszparov és Kész Zoltán

Garri Kaszparov és Kész Zoltán

A képviselő kiemelte a politikai emigrációban élő Garri Kaszparovval folytatott beszélgetését. – Már az előadása közben tüntetően mindig rám nézett, amikor a putyini politika károkozásáról és veszélyeiről beszélt – mondta. – Miután bemutattak egymásnak, nem is kertelt: félti Magyarországot attól az úttól, amelynek rögös embertelenségét van szerencsétlensége jól ismerni. Az orosz típusú demokráciát egy olyan sakkpartinak írta le, amelyben meccs közben kilopják a figurák alól a táblát – idézte Kész Zoltán Kaszparovot. Hozzátette: jóleső érzés volt, hogy a neves orosz ellenzéki nem hazánkról, csak annak kormányáról beszélt kritikusan. Igaz, Orbán Viktort egy lapon emlegette Putyinnal és Erdogannal, akik országaikban demokratikus színfalak között játszódó autoriter tragédiát rendeznek egyszemélyes főszereplésükkel, s ebben a hatalom kiváltságosainak szűk rétegén kívül mindenki statiszta, vagy, hogy maradjunk a sakkhasonlatnál: feláldozható gyalog.

– A művelt világ más országai is demokráciadeficittel küzdenek, a közélet mindenhol populizmusba hajlik, de ez nem szegheti kedvét azoknak, akik hisznek a szabadságban és a jelzők nélküli demokráciában. Hasznos tapasztalatokkal és barátokkal lettem gazdagabb, hogy eredményesen küzdhessek a túlhatalom ellen, amelyet érzünk már a legkisebb faluban is. Prágában is nyilvánvalóvá vált ugyanakkor, hogy az ellenzéki munkában újratervezésre van szükség. Olyan szervezet, ellenzéki erő megszületésére, amely alulról építkezik és győzelemre esélyes, hiteles és bátor emberek képviselik.

A Forum 2000 konferenciát első alkalommal 1996-ban szervezték meg. Létrejöttét a Nobel-békedíjas Elie Wieselnek és Vaclav Havel egykori csehszlovák és cseh államfőnek köszönheti. Alapgondolata, hogy megoldást keressenek a modern világ civilizációs problémáira, enyhítsék a vallások, kultúrák, népcsoportok közötti feszültségeket. A konferencia világhírű, az elmúlt húsz évben vezető politikusok, Nobel-díjasok sora adott elő, többek között a Clinton házaspár, Simon Perez volt izraeli államfő, Madeleine Albright, az USA első női külügyminisztere, vagy a tanácskozást idén is megtisztelő dalai láma. A tárgyalások középpontjában mindig egy aktuális kérdés áll, idén ez a bátorság és közösségi felelősségvállalás volt. Kész Zoltán e téma mellett előadást tartott a népszavazásokban rejlő lehetőségek és buktatók témakörben is.

Zs. B.

Hozzászólások

hozzászólás