A Floridai álom című, feliratos, amerikai drámát nézhetik meg a filmkedvelők az Agóra filmklubjában február 12-én, hétfőn 18 órakor. A filmet Sean Baker rendezte.

A floridai Orlando a világ minden részéről érkező turisták Mekkája. Minden igényt kielégítő hotelek, pazar vidámparkok és éjszakai bárok tarkítják, ahol minden turista szívesen költi el megtakarításait. Pár lépésre a mesébe illő üdülőkomplexumoktól azonban más világ rejtőzik. Brooklyn (Brooklynn Prince) és hatéves cserfes barátai a turistaparadicsom árnyékában töltik a nyári szünidejüket, amit csodákkal és lehetőségekkel teli kalandként élnek meg, míg a körülöttük lévő felnőttek a mindennapi élet nehézségeivel birkóznak.

Sean Baker különös jelenség, hiszen fillérekből készített filmjeiben az amerikai társadalom peremén élőkkel foglalkozik, kisstílű szélhámosokkal, transzvesztitákkal, pornószínészekkel, miközben őt magát, ellentétben a többi, hasonló témákkal foglalkozó független filmessel, rögtön felkapta a szakma. Ma már valószínűleg a legnagyobb sztárokkal forgathatna sok pénzből, ahogy azt oly sok frissen felfedezett tehetség teszi, de ő maradt a saját módszerénél, a saját látásmódjánál. Amiért a kalappal előtte. Egy nagy nevet azért mégis hozott magával, Willem Dafoe-t, igaz, nem főszereplőnek, hanem amolyan fontos háttérfigurának, és Dafoe-val képtelenség hibázni… Sean Baker nem akar nekünk papolni a társadalmi igazságtalanságokról. Ezeknek az embereknek a jelentős része tehet arról, hogy hová került, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy aki lejtőre került, annak nincs miben megkapaszkodnia. Itt tulajdonképpen szinte lényegtelen is, hogy a gyerekek milyen balesetet okoznak, mert Halley és Moonee sorsa már akkor meg van pecsételve, amikor meglátjuk őket, és ettől válik minden egyes jelenet, a legönfeledtebb pillanatok is olyan értékessé. És Bakernek van szeme és tehetsége ehhez, gyönyörűen kapja el a leghétköznapibb pillanatokat is – igaz, ez a közeg azért nem teljesen hétköznapi. Különc figurák járnak ki és be a motelbe, ahol a Dafoe által játszott Bobby felügyel a rendre, miközben ő maga is legfeljebb annyival áll a többiek felett, hogy legalább fix állása és biztos keresete van. (Vízer Balázs/port.hu)

A filmben nyújtott alakításáért Willem Dafoe-t idén a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

A Floridai álom előzetese itt megnézhető.

Hozzászólások

hozzászólás