Filmtörténelmet írt az idei Oscar-díj átadón az Élősködők: a dél-koreai rendezőzseni, Bong Joon-ho alkotása nemcsak a legjobb nemzetközi filmnek járó díjat vitte haza, de ez lett a legjobb film is – ami először történt meg idegen nyelvű alkotással. Ráadásul megkapta a legjobb rendezésért és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó szobrocskát is.

Csodák csodájára a filmet Veszprémbe is elhozza a Cinema City: február 20-ától csütörtökön, szombaton és hétfőn 19.30-tól láthatjuk a Balaton Pláza mozijában.

A teljesen őrült filmeket jegyző dél-korai rendezőfenomén tízévnyi nemzetközi kitérő után visszatért hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható, éjsötét vígjáték, az Élősködők.

Ki-taek családja igazi semmirekellőkből áll, akik mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát. Ahogy pedig bevezetőnkben írtuk: az Élősködők négy Oscar-díjat is kapott.

Az Élősködők előzetese itt megnézhető. Kritika a filmről itt.

 

Hozzászólások

hozzászólás