Ha egy hegedűművész, bárhol éljen is a földön, az Auer Lipót nevét viselő fesztiválra kap meghívást, igyekszik annak eleget tenni, mert a veszprémi születésű hegedűművész és zenepedagógus neve a mai napig fogalom világszerte. Mi, veszprémiek, sem fogtuk még fel igazán, mekkora művészt adott a város a nagyvilágnak.

Augusztus 2-án, kedden kezdődik Veszprémben a 2. Auer-fesztivál. Ennek apropójából beszélgettünk Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművésszel, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanárával, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjével, a fesztivál megálmodójával és igazgatójával.

Mikor hallott először Auer Lipótról?

Gyerekkoromban Káté István mesterem mesélt róla, később pedig Rakos Miklóstól, aki kutatta Auer Lipót életét és munkásságát. Rakos Miklós könyvet is írt Auer Lipótról, majd a könyv megjelenése után, amikor a Zeneakadémián rendeztek egy megemlékezést a hegedűművészről, Rakos Mikós előadást tartott róla, én pedig eljátszottam Auer Magyar rapszódiáját. Ez volt az első hivatalos megemlékezés Auerről Magyarországon. Úgy emlékszem, ez 1990 körül történt.

Ki volt Auer Lipót?

Korának nagy hatású hegedűművésze, karmester és zenepedagógus, aki 1845-ben született Veszprémben és 1930-ban hunyt el az Egyesült Államokban. Egyszer volt egy közös koncertje Anton Rubinsteinnel, és a játékával annyira lenyűgözte a zongoraművészt, hogy az elvitte a hírét Szentpétervárig. Így lett Auer Lipót huszonévesen a Szentpétervári Konzervatórium legfiatalabb tanára, később a cár udvari szólóhegedűse, és ötven évig oktatta saját módszere szerint a fiatal tehetségeket, akik aztán hírét vitték a világban. Az 1917-es forradalom kitörésekor Auer az Egyesült Államokba költözött, ahol a New York-i Juilliard Graduate School of Music, illetve a philadelphiai Curtis Institute professzoraként dolgozott. Többször ellátogatott Magyarországra, fellépett Budapesten és Balatonfüreden is, de szinte mindig jótékonysági esteken. Még nyolcvanévesen is koncertezett a Carnegie Hallban.

Még mi, veszprémiek, sem fogtuk fel igazán, milyen nagy jelentőségű művészt adott ez a város a világnak.

Egy jó ideje küldetésünknek érezzük, hogy Veszprém és Magyarország megtudja, ki volt ő. Igazából akkor tudatosult bennem, ki is volt Auer Lipót, amikor dokumentumfilmet forgattak róla, és módomban volt világhírű hegedűművészekkel, karmesterekkel erről eszmét cserélni. Mindenki óriási tisztelettel beszélt róla. Tulajdonképpen a fesztivál ötlete is akkor vetődött föl bennem, amikor tapasztaltam, mit vált ki a művészekből, ha szóba kerül Auer Lipót neve.

Hogyan áll össze a fesztivál műsora?

Aránylag későn tudjuk csak elkezdeni a szervezést, ekkorra már elég zsúfolt a művészek naptára, mégis, tavaly és idén is eljöttek/eljönnek hozzánk azok a művészek, akiket meghívtunk. Auer neve hívószó. Tavaly például a világhírű Borogyin Vonósnégyes a veszprémi fesztivál miatt szervezte át a programját és tette későbbre évi szabadságát. Idén pedig fellép a fesztiválon Glenn Dicterow, a New York-i Filharmonikusok legendás koncertmestere, aki Leonard Bernstein szinte minden lemezfelvételén közreműködött. Dicterow Jasha Heifetz tanítványa volt, Heifetz pedig Auer leghíresebb tanítványa, így egy „Auer-unoka” látogat el az idén városunkba.

A fesztivál házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar

A fesztivál házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar

Érdekes, hogy a fesztiválon nem csak komolyzenei koncertek hallhatók.

Gazdagabb, sokszínűbb egy fesztivál, ha többféle műfaj van jelen, ezért népzenei, illetve jazzkoncerteket is terveztünk.

A programfüzetben olvastuk, hogy a Mendelssohn Kamarazenekar több előadót is kísér. Hogyan tudnak próbálni a szólistákkal?

Már a felkészülés időszakát éljük: napi kétszer-háromszor próbáljuk a fesztiválon felhangzó repertoárt, majd minden vendéggel egyszer tudunk próbálni a főpróba előtt. A zenekar tagjai számára természetes, hogy világhírű muzsikusokkal lépnek fel. Amúgy pedig nem az az elsődleges számunkra, hogy kivel és hol játszunk, hanem hogy mit és hogyan.

Az augusztus 2-ától 7-éig tartó 2. Auer-fesztiválon a közönség 12 koncertet hallhat négy helyszínen. A rendezvényen fellépnek: Yuri és Ksenia Bashmet, Glenn Dicterow, Sergey és Lusine Khachatryan, a Kodály Kvartett, Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán, Lajkó Félix és Balázs János, a Concerto Armonico, az Ökrös együttes, Liana Isakadze, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar, valamint a Weiner Leó országos kamarazenei verseny győztesei, a Kruppa Vonósnégyes és az Attitude Vonósnégyes. A fesztivál teljes programja itt olvasható.

Hozzászólások

hozzászólás