A Fenntartható Élet és Környezet (FÉK) Egyesület (a Nők Felsőörsért Egyesület támogatásával) ezen a szombaton, július 2-án rendezi meg a második Felsőörsi disputát.

A rendezvény előzménye: Lóránt Károly ötlete alapján mintegy két tucat közgazdász, társadalomtudománnyal foglalkozó egyetemi oktató, kutató két év óta havonta rendszeresen találkozik. A Felsőörsi disputa e budapesti találkozók vidéki „kihelyezett” fóruma – tudtuk meg Somogyi Ferenctől, a Széchenyi egyetem professzorától, aki a budapesti találkozók résztvevőjeként élt azzal a lehetőséggel, hogy meghívta kollégáit. A FÉK Egyesület tagsága és a falu vezetése is támogatja az elképzelést.

– Az előadók szabadon választják meg előadásuk témáját, de bőven felszínre törnek olyan kérdések, amelyek megválaszolásában az egyes előadók eltérnek, tehát lehet vitatkozni. Ebben a felkészült közönség is segíthet – nyilatkozta a szervező professzor.

Az előadók és témáik a következők: Vass Csaba: Hová tűnt az igazság a gazdaság- s általában a társadalomtudományból?, Botos József: Levelek Nanofalváról, Botos Katalin: Az ökológiai gazdaságtan „atyja”, Szegő Szilvia: A nyugdíjhoz gyermek is kell, Lentner Csaba: Az unortodox gazdaságpolitika eszközei és eredményei, Boros Imre: Helyünk a formálódó új világrendben.

Somogyi Ferenc hozzáfűzte, egyesületük nyolc év óta foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, s valójában arra keresik a választ, hogy „édes hazánk, a lokalitások, illetve az individuumok hogyan tudna/tudnának hiteles válaszokat adni a létrontó globalokrata libertinus technofasiszta kihívásokra”?

– Az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika nyilván nem szakíthat a nemzetközi főáramlat értékrendszerével, céljaival, intézményrendszerével, gazdaságpolitikai eszközeivel, de az a fajta szembenállás, amelyet megtapasztalhattunk – a legtöbb egyesületi tag is így látja – példás, dicséretes, én magam is úgy érzem, hogy visszakaptam közgazdászi, tanári méltóságomat. Tanár-közgazdászként állíthatom, hogy az uralkodó közgazdaságtan 14 legfontosabb paraméterét az elmúlt néhány évben sikerült harmonizálni, esetenként pozitív irányba terelni. Ha arra gondolok, hogy az elmúlt évtizedben a „világ legjobb bankárainak” kikiáltott – mondjuk ki – nímandok mekkora pusztítást vittek végbe a magyar gazdaságban és társadalomban, akkor talán érdemes ápolni ezeket az eredményeket, s törni azon a fejünket, hogy hogyan lehetne ebből az egyetemes létrontott korból felemelt fővel kikerülni – fejtette ki.

A Felsőörsi disputa szombaton, július 2-án 13 óra 30 perckor kezdődik a Civilházban és előreláthatólag 18 óráig tart.

Hozzászólások

hozzászólás