A január az elhatározások és a változások hónapja. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutott az elmúlt évben, valamint miben szeretne idén fejlődni. Az alábbiakban a Perfekt szakértője segít néhány tippel, hogy karriere a céljainak megfelelően alakuljon 2019-ben.

Kerüljön képbe önmagával!

Ahhoz, hogy tudatosan tervezze a karrierét, mindenekelőtt saját magával kell tisztában lennie. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint szakmai pályánkat a képességeink, értékeink, motivációnk alapján kialakított karrierhorgony köré építjük. Ennek alapján választunk pályát, állást. A karrierhorgony pontosításához, tisztázásához azonban letisztult önismeretre van szükség. A szakértő szerint érdemes ezt a központi karrierhorgonyt tudatosan kialakítani, és időről időre újragondolni az alábbi lépésekkel:

  • Vizsgálja meg, melyek a gyengeségei és miben erős!
  • Keresse meg, mi motiválja, mi a célja az életben!
  • Fogalmazza meg, melyek azok a fő értékek, amelyek alapján jónak, illetve rossznak ítéli meg saját vagy mások tetteit!

Ezeknek a kérdéseknek alapján körvonalazódhat az egyéni karrierhorgonya, mely jó alapot ad a karriertervezéshez, a szóba jöhető területek kiválasztásához.

Tegye rendbe rövid- és hosszútávú karriercéljait!

Mindenki megállás nélkül tervez, a padlás mégis tele van beteljesületlen karriercélokkal. Ennek egyik oka a már említett önismeret hiánya, a másik pedig az irreális időtávok meghatározása. Érdemes ugyanis két csoportra bontani a céljait. Az első csoportba kerüljenek a rövidtávú tervek. Ezek lehetnek a néhány hónapostól az 1–1,5 évesig bármilyen hosszúak. Amennyiben továbbképezné magát, vagy valami újat tanulna, az is a rövid távú tervei közé kerüljön. A második csoportba kerüljenek a hosszútávú tervek, melyek akár 5–10 éves időintervallumot is felölelhetnek. Ezek azért szükségesek, hogy tudja, merre tart. Miután elkészült, ne felejtse el időnként újra elővenni és frissíteni a listát! Mindig tartsa szem előtt, hogy ezek a tervek nem kőbe vésett szabályok, csupán nagyobb vonalakban jelölik ki az utat, amelyen haladnia kell.

Tanuljon folyamatosan!

A lifelong learning ma már alapelvárás, bármivel is foglalkozzon. Alig van olyan munkakör, amelyik ne változna meg néhány év alatt, vagy ne lennének hozzá szükségesek teljesen új ismeretek. Foglalkozzon bármivel, fejlesztenie kell magát ahhoz, hogy előreléphessen. Év eleji karriertervei közé ezért mindenképp tegye be a tanulást valamilyen formában, akár önfejlesztő módszerekkel, akár külső segítséggel. A Perfekt szakértője szerint jó lehetőség például egy OKJ-s képzés, amelyet rugalmas időbeosztásban végezhet el. A karrierhorgonya alapján kiválasztott képzésen gyakorlatias oktatóktól tanulhat a munkaerő piacon is keresett szakmát, és az így megszerzett tudás biztosan hozzájárul majd éves karriercéljai eléréséhez.

Hozzászólások

hozzászólás