Szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, melynek alapján Veszprém és térsége az Európa Kulturális Fővárosa projektre 49,5 milliárd, a Veszprémi Főegyházmegye pedig a várban álló műemlékegyüttes felújítására és fejlesztésére 39 milliárd forintot kap. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót a városházán.

Az Európa Kulturális Fővárosa ugyan uniós projekt, de a finanszírozása nemzeti forrásokra épül – mondta bevezetőjében dr. Navracsics Tibor, az EKF-projekt kormánybiztosa. – Az unió csak egy minimális összeggel támogatja a rendezvénysorozatot, azt is a rendezvény évében folyósítja. Veszprém részére a költségvetésből 2019-ben 500 millió, 2020-ban ötmilliárd forint volt betervezve a projektre, de a pandémia miatt ez utóbbinak egy részét fel kellett függeszteni. Az érsekség pedig a várbeli épített örökség felújításával tud hozzájárulni az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat méltó megrendezéséhez.

Navracsics elmondta: a kormány 2023-ig közel ötvenmilliárd forintot ad a városnak és a térségnek, illetve közel negyvenmilliárdot az érsekségnek.

2018 decemberében dőlt el, hogy Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban – folytatta Porga Gyula polgármester. – Szerintem három dolog szólt Veszprém mellett: a város gazdag történelmi múltja, a jelen pezsgő kulturális élete és az, hogy nagyon ambiciózus jövőt tudtunk megfogalmazni. Az EKF egy város-, térség- és közösségfejlesztési lehetőség, amely nemcsak Veszprémről, hanem egy térségről szól, amelybe beletartozik a Bakony és a Balaton is. Nem szeretnénk egy túldimenzionált infrastrukturális fejlesztési irányba elmenni, de azzal is tisztában vagyunk, hogy vannak olyan hiányosságok, amelyeket pótolnunk kell. Ilyen a régi, funkció nélküli épületek, mint például az egykori gyermekkórház vagy a Jókai utca 8. felújítása, a közlekedési infrastruktúra megújítása, ideértve a vasútállomást és a környékét is, valamint a városba vezető utak rekonstrukciója, de tervezzük a működő kulturális infrastruktúra felújítását is. Ez egy óriási lehetőség lesz számunkra, és rajtunk áll, hogy éljünk vele, nem csak 2023-ban, hanem az azt követő években is.

Dr. Udvardy György érsek, aki pont egy éve vezeti a Veszprémi Főegyházmegyét, elmondta: az egyházmegyének jelentős kincsei, értékei vannak, amit szeretnének méltó módon elérhetővé tenni a nagyközönség és a kutatók számára.

Az Európa Kulturális Fővárosa projektben a vár megkerülhetetlen, és több olyan egyházi, illetve állami tulajdonban lévő ingatlan is található ott, amelynek jelenleg nincs funkciója – magyarázta. – Úgy véljük, a vár egészét egységes szemlélet alapján kellene felújítani, ezért jeleztem Navracsics Tibornak, hogy kész lennék az együttgondolkodásra. A nyár elejére elkészült a koncepcióterv, amelyet a kormány jóváhagyott. Az egyházmegye területe egybeesik az EKF-be bevont régió területével, tehát itt is együtt tudunk gondolkodni.

Az egyházmegye turisztikai vonzerő-fejlesztési terve szinte az összes, a várban lévő ingatlan fejlesztését, felújítását magába foglalja. Erről az egyházmegye honlapján olvashatnak bővebben.

A városi közjót szeretnénk szolgálni – hangsúlyozta az érsek. – Ahol megújulnak az épületek, ott előbb-utóbb az odajáró emberek lelke is megszépül, ez pedig javítja a kapcsolatainkat. II. János Pál pápa mondta: „Az a hit, ami nem teremt kultúrát, nem hit.”

Az érsek hozzátette még, hogy a kelleténél jóval alaposabb kockázatelemzést végeztek a beruházással és a fenntartással kapcsolatban is, és minden épületnek két funkciót kerestek a jobb helykihasználás érdekében.

Az ötven- plusz negyvenmilliárdon felül Veszprémbe és a térségbe százmilliárd forint érkezik a Modern Városok Program keretében – szólalt meg utolsóként Ovádi Péter országgyűlési képviselő. – Ebből épül az uszoda, fejlődik az állatkert és indult el a 8-as út Litér–Veszprém szakaszának bővítése, az almádi és a füredi csomópont kétszintűvé építése.

Hozzászólások

hozzászólás