A Magyar Diáksport Szövetség a magyar sport napja alkalmából egy olyan hiánypótló, ingyenes kiadvány terjesztését kezdte el országszerte, amelyből a szülők hasznos tanácsokat kapnak arról, hogyan javíthatják gyermekük állóképességét, és az egészséges étkezéssel kapcsolatban is találnak benne tippeket. A Fitten, vidáman elnevezésű egészségfüzet az internetről is letölthető.

A Fitten, vidáman egészségfüzet terjesztésének apropója az országos fittségi felmérés gyenge eredményein kívül az, hogy május 6-án tartják a Magyar Sport Napját. 1875-ben ugyanis e napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. A sport, a mozgás és a helyes táplálkozás fontosságával minden szülő tisztában van, de sokszor nem tudják, hogyan kezdjék az életmódváltást, és nincs egy olyan szakmailag hiteles forrás, amire támaszkodhatnának.

Aktivitáspiramis. Illusztráció a kiadványból

Aktivitáspiramis. Illusztráció a kiadványból

Az egészségfüzet épp ezért hiánypótló, és a készítők nem titkolt szándéka az, hogy a kiadvány elsősorban azokhoz a szülőkhöz érjen el, akiknek gyermeke a testösszetételt, állóképességet, vázizomzatot és hajlékonyságot mérő NETFIT® teszten (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) a „fokozott fejlesztés szükséges” zónába került. Náluk az egyes életmóddal összefüggő betegségek valószínűbben és korábban alakulhatnak ki, mint az egészségzónába kerülő társaiknál. Ennek elkerülésében és a helyes életmód kialakításában segít az anyag. Az egészségfüzetet több mint 30 ezer példányban nyomtatták ki, amely első körben 500 iskolába jut el májusban országszerte. Az egészségfüzet bárki számára elérhető ezen a linken is.

Táplálkozási segítség. Illusztráció a kiadványból

Táplálkozási segítség. Illusztráció a kiadványból

A kiadvány két fő részből áll: az elsőben táplálkozási tanácsokat olvashatnak az érdeklődők a Magyar Dietetikusok Szövetsége jóvoltából, a másodikban pedig testmozgással kapcsolatos tudnivalókat, tippeket találhatunk, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség szakértői állítottak össze. Az információk olyan logika szerint vannak felépítve, hogy a szülők átláthatóan, könnyedén kaphassanak praktikus megoldási javaslatokat a gyermeküket érintő konkrét problémára. Ha a gyermek például rosszul teljesített az állóképesség teszten (ingafutás, mely a szív, tüdő és vérkeringési rendszer működésének jellemzőit méri), akkor olyan testmozgás javasolt, mely tartósan, legalább 20 percen keresztül magasan tartja a pulzust. A táplálkozást illetően a füzetben olyan általánosabb információk is megtalálhatók, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kamaszfiúnak, illetve -lánynak, mit, mikor és mennyit javasolt ennie, mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk a gyermekeknek. Az életmódváltásra vonatkozóan egyszerű, a hétköznapokba is könnyen beépíthető tippek segítik a szülőket, például sokkal jobb, ha a gyerekek lehetőség szerint gyalog, kerékpárral vagy rollerrel járnak iskolába, mint ha autóval viszik őket.

Hozzászólások

hozzászólás