Vasárnap délutáni közös sétára hívta Katanics Sándor önkormányzati képviselő mindazokat, akik hozzá hasonlóan tiltakoznak a kormány ellen. A demonstrálók a Kossuth utcai óránál gyülekeztek, tettek egy kört az aluljárón át a kórházig, majd a kettős körforgalmon át a vár felé indultak.

A székesegyházban időközben megkezdődött a Márfi Gyula érsek 75. születésnapja alkalmából celebrált ünnepi szentmise, amelyre a városban terjedő szóbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnököt is várták, ám ő nem érkezett meg. A díszvendégeknek fenntartott sorban Kövér László, Semjén Zsolt és Harrach Péter foglalt helyet.

(A galéria bármelyik fotóra kattintva kinyílik.)

A Szentháromság téren szolid rendőri és TEK-es jelenlét hivatott fenntartani a rendet, ám azt senki és semmi nem zavarta meg. Úgy tudjuk, hogy a székesegyházba csak a meghívott vendégek mehettek be, de a ferencesek templomában elhelyezett kivetítőn bárki szabadon követhette az eseményeket.

A várba igyekvő 150–200 fős menet a járási ügyészség épülete előtt megállt. Katanics Sándor arra kérte a szimpatizánsokat, hogy onnan forduljanak vissza, mert a demonstráció célja nem az ünnepi szentmise megzavarása, és még véletlenül sem az egyház vagy a kereszténység ellen irányul. Ahogy portálunk kérdésére fogalmazott, nála azzal telt be a pohár, hogy a parlament legutóbb úgy fogadott el egy csomó törvényt, hogy az ott ülő képviselők azt se tudták, miről szavaznak.

A kétharmados többségükkel úgy nyomják át a jogszabályokat, hogy a legelemibb egyeztetésre se méltatják a társadalmi szervezeteket, a szakszervezeteket, a munkáltatókat és a munkavállalókat. Semmibe veszik az ellenzéket is, senki se számít, csak az ő politikai akaratuk. Még mindig nem hajlandók tudomásul venni, hogy élnek az országban másként gondolkodók, és akiket nem tudnak megvenni vagy nem a feltétlen híveik, azokat kiröhögik, gátlástalanul lekezelik, nem veszik emberszámba. A politikai hatalmukat kiterjesztették a független hatalmi ágakra, fölszámolták a fékek és ellensúlyok rendszerét, a főügyészségen keresztül beavatkoznak a számukra kényes, korrupciógyanús ügyekbe. Mi itt most Orbán Viktor ellen demonstrálunk, aki, úgy tűnik, nem mert eljönni Veszprémbe – foglalta össze legfontosabb gondolatait Katanics Sándor a Veszprém Kukac számára.

Hozzászólások

hozzászólás