A királyszentistváni hulladékkezelő bezárásáért tüntető civilek úgy látják, továbbra se veszi őket komolyan a telep tulajdonosaként jegyzett, 158 önkormányzatot tömörítő társulás öttagú tanácsa és annak elnöke. Holnaptól ezért egy negyedik helyszínre is kivonulnak Veszprémben.

A Kossuth iskola, a volt szikvízparkoló és az LB-Knauf előtti szakaszok mellett csütörtökön reggel hét órától fél tízig a Cholnoky lakótelepi Lidl és Shell kút között is félpályás forgalomlassító útlezárást tartanak. A demonstrációt a rendőrség tudomásul vette.

A civilek egyik közösségi oldalán ma tették közzé azt a levelezést, aminek alapján úgy vélik, az illetékesek ezúttal se tartják be az ígéreteiket. A Megújulás Pelso Régió Egészséges Környezetéért Egyesület alelnöke két nappal ezelőtt arra kért választ a telepet üzemeltető kft. ügyvezetőjétől, hogy a szeptember 26-i egyeztető tárgyalás óta milyen lépések történtek az ott beígért, civil tagokat is bevonó munkacsoport létrehozására. Annak megalakítására ugyanis őt kérte fel a tulajdonos társulás tanácsának elnöke két héttel ezelőtt. Válaszlevelében az ügyvezető elismerte, hogy ez a megbízás ott és akkor elhangzott, de közölte, hogy az elnökkel azóta tisztázták: az üzemeltető első számú vezetőjének nem feladata az üzem bezárási lehetőségeit vizsgálni. Kérdésükkel tehát forduljanak a társuláshoz.

Az egyesületi alelnök ezt meg is tette, a következőképpen: „Tisztelt Elnök Úr! A munkacsoport megalakításához és működtetéséhez ismét felajánlom együttműködésemet és segítségemet. (…) Tisztelettel kérném tájékoztatását, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenni a mielőbbi eredményes munkavégzéshez. A megoldást egyesületünk tárgyalóasztalnál szeretné kidolgozni.” A válasz rövid volt: „Levelét köszönöm. Kérem, tájékoztasson arról, mikor fejezik be Veszprémben a demonstrációt és a személyemet sértő megnyilvánulásokat. Ezt követően szívesen állok rendelkezésére.”

Úgy tűnik, egyik fél se enged a negyvennyolcból. Az elnök nem tárgyal, amíg a civilek abba nem hagyják a tüntetést, ők viszont nem tágítanak az utakról, amíg a telep bezárására tett első konkrét intézkedések meg nem történnek.

Hozzászólások

hozzászólás