A múlt héten a tüntetők levelet írtak Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének és Czaun Jánosnak, aki a királyszentistváni hulladékkezelő telepet tulajdonló önkormányzati társulás tanácsának elnöke. Megneveztek maguk közül négy személyt, és azt kérik, hogy az illetékesek kezdjék meg velük a tárgyalásokat.

Csütörtökig várnak, addig engednek az útzárak szorításán.

Huszonegy munkanapon át lassították a demonstrálók félpályás útlezárással a megyeszékhely reggeli közlekedését. Eleinte csak a Kossuth iskola előtt, majd a régi szikvízparkoló, az LB-Knauf és a Cholnoky út egy-egy szakaszán is. Kaptak hideget-meleget a veszprémiektől, a szimpátia mellett egyre durvuló szidalmakat is, de konokul kitartottak. Várták, hogy Czaun elnök a szeptember 26-án tett ígéretéhez híven létrehozza azt a munkacsoportot, amely a civilek bevonásával elkezdi megvizsgálni a telep bezárásának lehetőségeit. A csoport azóta se alakult meg.

Nem utcai megmozdulásokkal akarjuk megoldani ezt az ügyet, tárgyalni szeretnénk! A hétvégi megbeszélésünkön ezért úgy döntöttünk, hogy hétfőn és kedden, október 21-én és 22-én három helyszínről levonulunk, csak a Kossuth iskola előtt fogunk felsorakozni. Amennyiben nem állnak szóba a küldötteinkkel, csütörtöktől újra négy helyen folytatjuk a tiltakozást – válaszolta érdeklődésünkre a szervezők egyike.

Időközben felvették a kapcsolatot a balatonfüredi és a tapolcai polgármesterrel is, eljuttatták nekik azt az iratanyagot, amiből tájékozódhatnak a helyzetről. Hétfőn Ajkára és Pápára is elküldik a teljes dokumentációt. Veszprémmel együtt ennek az öt településnek a polgármesterei alkotják ugyanis a döntésre jogosult társulási tanácsot, de a demonstrálók úgy gondolják, hogy a tanács tagjai nincsenek minden fontos információ birtokában. A pontosság kedvéért: Porga Gyula a tanácsi tagságát Czaun Jánosra ruházta, arról azonban nem tudunk, hogy kettejük között milyen kommunikáció zajlik a telep ügyeiről.

A demonstrálók célja továbbra is az, hogy az életüket megkeserítő, környezetszennyező létesítményre lakat kerüljön. Nem holnap és nem holnapután, de a tanácsi döntés legyen meg róla mielőbb, elfogadható határidőt szabva a cselekvésre.

Az érintett településekről szerveződött közösség tagjai elszántak. A demonstráció folytatására december 20-áig van rendőrségi engedélyük, de remélik, hogy nem kell élniük vele. A labda most az illetékesek térfelén pattog.

Hozzászólások

hozzászólás