Az elmúlt években egyre több eredmény születik az egészséges fogak és szájüreg szerepéről a demencia megelőzésében. A Medscape tudományos szakportál nemrégiben egy olyan kutatásról számolt be, ahol nyolcezer nyugdíjas korú személy állapotát követték nyomon.

A résztvevők a vizsgálat induláskor nem rendelkeztek az enyhe kognitív zavar vagy demencia diagnózisával, fogaik és szájuk egészsége alapján azonban már ekkor nagy különbségek mutatkoztak köztük.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok körében, akik kezdetben teljesen egészséges fogínnyel rendelkeztek, később 14 százalék volt a demencia kialakulásának aránya. Ezzel szemben az enyhe fogágybetegséggel rendelkezőknél ez 18, a súlyos problémákkal induló vizsgálati személyek esetében pedig 22 százalékos volt.

A demencia kialakulásának aránya azoknál volt a legmagasabb, 23 százalékos, akiknek már a vizsgálat kezdetekor sem volt egyetlen saját foguk sem. Esetükben összességében húsz százalékkal nagyobbnak mutatkozott a demencia vagy enyhe kognitív zavar kialakulásának kockázata, mint az egészséges szájüregű időseknél.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy egyre gyűlnek a tudományos eredmények arra vonatkozóan, miszerint a fogászati és szájüregi gyulladások hozzájárulhatnak a szellemi hanyatláshoz és a demencia kialakulásához, ezért célszerű időben kezelni ezeket.

Az egészséges szájhigiénia elengedhetetlen része a napi legalább kétszeri fogmosás és a fogselyem használata. Most már az is világos, hogy ezzel nem csak a szájunk, hanem az agyunk egészségéhez is hozzájárulunk!

Forrás: felejtek.hu

 

Hozzászólások

hozzászólás