A Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szervezésében gyermekvédelmi szakmai napot rendeztek ma délelőtt a városházán, amelynek fókuszába az egészségügyben dolgozók tapasztalatait helyezték. A rendezvény résztvevőit Porga Gyula polgármester köszöntötte. Elmondta, hogy 2017 Veszprémben a családok éve, sok közösségi és kulturális programmal, valamint azzal a célkitűzéssel, hogy a városban olyan szoros szociális háló működjön, ami mindenkit képes megtartani.

Siker csak a család- és gyermekvédelem terültén dolgozó szakterületek, intézmények együttműködésétől várható, hiszen a problémák sokfélék lehetnek, így a megoldásuk is csak a szakemberek egymást segítő, közös munkája által lehetséges – tette hozzá, megköszönve a szakmai találkozó megszervezését a családsegítő intézményvezetőjének, Horváthné Kecskés Diánának.

Rónai Tamásné megyei vezető védőnő előadásában egyebek között elhangzott, hogy a világszerte egyedülálló magyar védőnői szolgálat az elmúlt másfél-két év során rengeteg jogszabályi változást élt meg, és ez a folyamat még nem zárult le. Ők is igénylik a nagyfokú összetartást és együttgondolkodást a társszakmákkal, hogy a rájuk háruló feladatokat eredményesen tudják teljesíteni. A megyében jelenleg 138 területi, 37 iskolai és 4 kórházi védőnő dolgozik, hárman pedig a családvédelmi szolgálatot erősítik. A munkájukat 6 vezető védőnő irányítja. Valamennyien erős érzelmi intelligenciával és a hivatásuk gyakorlásához nélkülözhetetlen konfliktuskezelő képességgel igyekeznek már a várandóság időszakában olyan bizalmi kapcsolatot kialakítani, ami megkönnyíti a gyermekek későbbi követését és a családokkal való sikeres együttműködést.

A program további részében dr. Gelencsér Katalin házi gyermekorvos a 10–16 éves gyerekek egészségügyi állapotáról, Józsáné dr. Virág Márta orvos, családterapeuta pedig a család működése és a pszichoszomatikus betegségek összefüggéseiről beszélt. Dr. Balczár Lajos pszichiáter az egyes pszichiátriai betegségeknek a szülői és családi szerepekre gyakorolt hatását elemezte, végül dr. Péter Judit Ágnes pszichiáter adott rövid összefoglalót a serdülőkori problémákról „A gyerekeknek először gyökerekre, aztán szárnyakra van szükségük”-mottó köré fűzve gondolatait.

Hozzászólások

hozzászólás